Získá nejvíc Českých lvů film Toman, nebo Hastrman? Prohlédněte si nominované

Kultura Kultura
22. 1. 2019 11:41
Historické drama Toman, lyrický Hastrman natočený podle románu Miloše Urbana a dětská road movie Všechno bude v úterý dopoledne získali nejvyšší počet nominací na filmové ceny Český lev. Prohlédněte si desítku snímků, které mají největší šanci uspět.
Foto: CinemArt

Hastrman

10 nominací

Snímkem Hastrman coby režisér celovečerního hraného titulu debutoval třiašedesátiletý muzikant a divadelní režisér Ondřej Havelka. Jeho adaptace obtížně zfilmovatelného románu spisovatele Miloše Urbana, který před 18 lety získal cenu Magnesia Litera, překvapila suverénní vyzrálostí.

Film zasazený do kulis 19. století vypráví o hastrmanovi, jenž v lidské podobě barona de Cause přijíždí na rybníkářské panství v severních Čechách a sžívá se s poddanými. "Přes kolorit několika záhadných úmrtí film neoplývá zrovna dramatickým dějem," konstatoval v recenzi pro Aktuálně.cz kritik Jan Gregor, podle nějž muselo být těžké převést na plátno Urbanovu v zásadě lyrickou látku.

"Ale Ondřej Havelka a spoluscenárista Petr Hudský se s výzvou popasovali více než se ctí. Většinu postav a situací docela věrně převzali z knihy, z mnohovrstevnaté předlohy však akcentovali zejména motiv sexuality a vůbec pudovosti," uvedl Gregor.

 

Právě se děje

Další zprávy