Získá nejvíc Českých lvů film Toman, nebo Hastrman? Prohlédněte si nominované

Kultura Kultura
22. 1. 2019 11:41
Historické drama Toman, lyrický Hastrman natočený podle románu Miloše Urbana a dětská road movie Všechno bude v úterý dopoledne získali nejvyšší počet nominací na filmové ceny Český lev. Prohlédněte si desítku snímků, které mají největší šanci uspět.
Fotky do galerie k filmu o Janu Palachovi
Fotky do galerie k filmu o Janu Palachovi | Foto: Karel Cudlín

Jan Palach

8 nominací

Koncem loňského srpna, kdy si Česko připomínalo 50. výročí srpnové okupace vojsk Varšavské smlouvy, začaly biografy promítat film Roberta Sedláčka o Janu Palachovi. Od jeho sebeupálení uplynulo 50 let minulý týden.

Film pětačtyřicetiletého Roberta Sedláčka, který se v celé své tvorbě dotýká širších společenských či historických jevů, silně pracuje se symbolikou přírodních živlů a vyobrazuje drobné "atmosférické jevy" ve společnosti, jež se odehrávaly na pozadí velkých dějin. Na svět a dobu hledí očima svého hrdiny, jak v recenzi pro Aktuálně.cz napsal Tomáš Stejskal.

"Palach byl samotář, neměl mnoho kamarádů, alespoň ne takových, kteří by se navzájem pořádně znali. Sedláček hrdinu vyobrazuje jako takřka abstinenta, kterému jde neustále o spravedlnost. Ve vkusně natočeném, decentním a místy opravdu silném snímku, který se ovšem samotnému Palachovi přiblížit nemůže," konstatoval Stejskal.

Také podle kritika Kamila Fily se film snaží ukázat něco jiného než idealizovanou verzi Jana Palacha. "Nechá diváka zírat na popálené maso, zažívat tu bolest a uvědomit si, jaké je opravdové utrpení," uvedl Fila.

 

Právě se děje

Další zprávy