Benátky ocenily Burtona a odsoudily Ardantovou

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 9. 2007 13:35
Johnny Depp se na festivalu ukázal jako vraždící holič
Benátky: Tim Burton s cenou za celoživotní dílo na filmovém festivalu
Benátky: Tim Burton s cenou za celoživotní dílo na filmovém festivalu | Foto: Reuters

Benátky - Podle organizátorů benátského festivalu byla středa Dnem Tima Burtona. Slavný režisér tu z rukou Johnnyho Deppa převzal cenu za celoživotní dílo.

Stal se doposud nejmladším držitelem ceny za celoživotní dílo, který má ale přitom jistě ještě řadu filmů před sebou. "Ale já jsem starší, než vypadám," neodpustil si poznámku autor snímků Beetlejuice, Střihoruký Edward, Ospalá díra nebo remaku fantasy dobrodružství Karlík a továrna na čokoládu, adaptace klasické knihy Roalda Dahla.

"Je to vzrušující zážitek," řekl teprve devětačtyřicetiletý režisér, pro kterého je prý ctí dostat tuto cenu právě od benátského festivalu. "Tahle přehlídka se zajímá víc o film než o obchody. V mém srdci měla vždycky zvláštní místo."

Fanny Ardantová na letošním festivalu v Cannes
Fanny Ardantová na letošním festivalu v Cannes | Foto: Reuters

Cenu Burtonovi podala osoba nejpovolanější - jeho dvorní herec Johnny Depp. Po předání ceny následovala projekce 3D verze snímku Noční můra před Vánoci z roku 1993. "Tim je zjevením současné kinematografie. Je to opravdový originál a velký umělec a také můj oblíbený režisér a přítel," řekl Depp.

Během večera měli diváci příležitost shlédnout také osmiminutovou ukázku z nového snímku Tima Burtona, filmové verze muzikálu Stephena Sondheima Sweeney Todd, který byl broadwayským hitem v roce 1979. Kdo jiný než Depp tu ztvárnil legendárního londýnského holiče, který své zákazníky vraždil tím, že jim podřezával krky břitvou.

Ve stínu středečního předání ceny Timu Burtonovi zůstala i projekce snímku Mad Detective od význačného hongkongského režiséra Johhnieho To. Film se promítal na festivalu jako překvapení; loni byl takovým filmem-překvapením čínský snímek Still Life, který si posléze odnesl i hlavní cenu.

Asijský nájezd na Benátky pokračoval i premiérou snímku Sukiyaki Western Django, variace na spaghetti westerny od japonského režiséra Takashi Miikeho, kde hraje Quentin Tarantino.

Název filmu odkazuje ostatně ke klasickému spaghetti westernu Django, v němž hlavní roli ztvárnil Franco Nero. Letošní rok je zasvěcen právě spaghetti westernům - Tarantino vede jejich retrospektivu.

Benátky žijí i skandálem kolem příjezdu Fanny Ardantové. Francouzská herečka hraje ve filmu L'Ora di Punto italského režiséra Vincenza Marra o italské korupci, který je na programu ve čtvrtek. Ardantová totiž minulý měsíc zakladatele levicové teroristické skupiny Rudé brigády Renata Curcia nazvala v  rozhovoru svým hrdinou.

Curcio neblaze proslul unesením a následnou vraždou bývalého italského premiéra Aldo Mora. Byl za to posléze odsouzen k 30 letům vězení. Ardantová se sice za své výroky omluvila, rodina oběti na ni přesto podala trestní oznámení.

V Benátkách se navíc k jejímu příjezdu chystají demonstrace. Ředitel festivalu Marco Mueller už minulý týden řekl, že s jejími výroky sice nesouhlasí, na festival ji ale srdečně zve.

 

 

Právě se děje

Další zprávy