Do Benátek jede Brad Pitt jako Jesse James

Irena Hejdová Irena Hejdová
11. 8. 2007 10:00
Festival v Benátkách letos slaví 75. narozeniny
Brad Pitt jako Jesse James ve filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.
Brad Pitt jako Jesse James ve filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. | Foto: Aktuálně.cz

Řím - Festivalová sezona vrcholí: 29. srpna v Benátkách začne 75. ročník přehlídky, která spolu s Berlínem a Cannes patří mezi tři největší a nejprestižnější filmové akce světa.

O tradiční festival v romantických kulisách mají tradičně zájem hollywoodské hvězdy. Letos se sem chystá mimo jiné George Clooney se snímkem Michael Clayton či Brad Pitt jako Jesse James ve filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.

Keira Knightley v Pokání
Keira Knightley v Pokání | Foto: Working Title

Z režisérů si festival rozhodně nechce nechat ujít Woody Allen nebo jeden z minulých vítězů Zlatého lva Ang Lee. Ten si před dvěma lety odvezl z Benátek hlavní cenu za svou gay romanci Zkrocená hora, tentokrát se na festival vrací se špionážním thrillerem Se, Jie.

Soutěž je letos nabitá slavnými jmény. "Naším kritériem pro výběr filmů byla jejich překvapivost a originalita," říká ředitel přehlídky Marco Mueller. O účast v benátské soutěži bojovalo celkem 3000 filmů.

Úspěšných bylo 22 z nich a všechny se tu představí ve světových premiérách. Festival zahájí premiéra snímku Pokání, který podle slavného románu slavného Brita Iana McEwana natočil režisér Pýchy a předsudku  Joe Wright. Jednu z hlavních rolí ztvárnila Keira Knightleyová, její postavu v pozdějších letech převzala jiná velká britská star, sedmdesátiletá Vanessa Redgraveová.

S Pokáním bude soutěžit třeba Kenneth Branagh, který přiváží mystický thriller Sleuth s Michaelem Cainem a Judem Lawem, nebo  Ken Loach se snímkem It´s a Free World. Soutěží i autor okouzlujícího Života pod vodou Wes Anderson s filmem Darjeeling Limited či Nikita Michalkov se snímkem 12.

Nadvládu letos mají anglicky mluvené snímky z Velké Británie a USA. "Americká a britská kinematografie nabízí opravdu originální práce, které riskují, jsou neuvěřitelně inovativní, a navíc plné hvězd," vysvětlil to Mueller.

Velšský režisér Peter Greenaway přiveze Noční hlídku pojmenovanou podle nejslavnějšího Rembrandtova obrazu. Na festival přijede i Quentin Tarantino - i když v netradiční roli herce v japonském westernu Sukiyaki Western Django od Takashiho Miike. Tarantino také uvede retrospektivu spaghetti westernů.

Společným tématem řady filmů je současný život a válka. Ta irácká inspirovala snímek Redacted Briana De Palmy, který vypráví o vraždě místního teenagera americkými vojáky. Do války v Iráku se vydal i Paul Haggis s The Valley of Elah, v němž hraje Tommy Lee Jones, Susan Sarandonová a Charlize Theronová.

Colin Farell a Ewan McGregor při natáčení nového filmu Woodyho Allena
Colin Farell a Ewan McGregor při natáčení nového filmu Woodyho Allena | Foto: Aktuálně.cz

Dalších 22 filmů bude soutěžit v avantgardních Horizontech a v přehlídce dokumentů. Mimo soutěž bude v Benátkách uveden Cassandra´s Dream Woodyho Allena i nové filmy francouzského klasika Clauda Chabrola a Japonce Takeshiho Kitana.

Porotu letos povede čínský režisér Zhang Yimou, který si v minulosti z Benátek odvezl dva Zlaté lvy. Porota je letos kompletně sestavena jen z režisérů, z těch slavnějších zmiňmě Paula Verhoevena či Alejandra Gonzaleze Inarritu.

Čestného Zlatého lva převezme italský klasik Bernardo Bertolucci, který během čtyřicetileté kariéry natočil 15 filmů včetně slavného Posledního tanga v Paříži s Marlonem Brandem. Cenu za celoživotní dílo dostane i Tim Burton.

Poprvé bude letos na festivalu udělena cena i pro nejlepší soutěžní film s gay hrdinou. Zástupci homosexuální menšiny o ceně nazvané Queer Lion vyjednávali čtyři roky.

Festival v Benátkách proběhne od 29. srpna do 8. září.

 

Právě se děje

Další zprávy