V Benátkách bodoval Brad Pitt jako zloduch Jesse James

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 9. 2007 12:00
Premiéru si zde odbyl i Woody Allen a Wes Anderson

Benátky - Filmový svět se teď soustředí do dvou míst. Zatímco festival v Torontu, který začíná tento týden, se soustředí na byznys a nové smlouvy, Benátky jsou především pódiem, kam se jezdí ukázat slavné hollywoodské hvězdy.

Jednou z nejobletovanějších byl v Benátkách George Clooney, který přijel na páteční premiéru filmu Michael Clayton -  režijní debut Tonyho Gilroye, který se prosadil coby scénárista příběhů o agentovi Jasonu Bourneovi. 

Foto: Reuters

Clooney známý svou angažovaností si tu zahrál právníka, jehož úkolem je uklízet špinavou práci po klientech právnické firmy, v níž je zaměstnán. Téma morálky globálních korporací kontrastuje s morálními dilematy hlavního hrdiny. Ve filmu hrají také Tom Wilkinson či Tilda Swinton.

Film vznikl se silnou sestavou producentů - ochrannou ruku nad ním drželi Gilroyovi slavní režisérští kolegové Sydney Pollack, Steven Soderbergh a Anthony Minghella.

Fakt, že na roli kývl čerstvý rytíř francouzského Řádu umění a literatury, pomohl přilákat investory, takže ambiciózní dílo režijního debutanta vůbec mohlo vzniknout. Clooney se navíc zřekl honoráře, připadnou mu procenta z případného zisku. Do amerických kin film vstoupí v říjnu.

Stejně velkou, ne-li větší pozornost přilákala premiéra soutěžního snímku s Bradem Pittem a také s krkolomným názvem: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.

Fanoušci nadšeně vítali jak představitele hlavní role Brada Pitta, tak jeho ženu Angelinu Jolie. Právě tento film tipují mnozí na vítězství. Vypráví o vztahu mezi charismatickým zločincem Jesse Jamesem a jeho ctitelem Robertem Fordem, který se ovšem změní ve zrádce. "Pojal jsem tu roli jako chlápka, který cítí, že má na kahánku, že ho čeká nevyhnutelný konec," říká o roli Pitt.

Woodyho Allena zas na červený koberec doprovázely hvězdy jeho snímku Cassandra Dream - Colin Farrell a Ewan McGregor. Hrají bratry, z nichž jeden je chronický gambler a druhý je zamilovaný do krásné herečky.

Darjeeling Limited
Darjeeling Limited | Foto: Wiki

Snaží se zlepšit své životy, ale dostanou se do prekérní situace. Snímek vzbudil pozornost i tím, že tři z pěti festivalových projekcí byly zrušeny z obav před řáděním filmových pirátů.

Ohlas vzbudila i pondělní premiéra Darjeeling Limited, indické dobrodružství tří bratrů putujících za bílým leopardem ve filmu Wese Andersona, autora Života pod vodou. I tady se objevil Bill Murray - v roli obchodníka, který by mohl být otcem trojice bratrů.

Brad Pitt jako Jesse James ve filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.
Brad Pitt jako Jesse James ve filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. | Foto: Aktuálně.cz

"Vždycky jsem chtěl udělat film o třech bratrech," říká Anderson, který má sám další dva sourozencey. A potvrdil, že herec Owen Wilson, který si v jeho nejnovějším filmu zahrál, se úspěšně zotavuje ze sebevražedného pokusu z minulého týdne. "Už je mu mnohem lépe, už nás zase rozesmívá," řekl.

V úterý je jednou z nejočekávanějších událostí premiéra životopisného filmu o Bobu Dylanovi I´m Not There. Jeho různé tváře ve filmu ztvárnilo celkem šest různých herců včetně Hetha Ledgera, Christiana Balea a Richarda Gerea. Dylana si vystřihla i Cate Blanchettová. S filmem přijíždí do Benátek i sám nevrlý písničkář.

otázku, do si z Benátek odveze Zlatého lva,  rozřeší sobotní udílení cen. Může do něj zasáhnout i dosud neodtajněná středeční premiéra soutěžního "filmu - překvapení" z Asie. I loni si ostatně z Benátek Zlatého lva odvezl právě film- překvapení - čínský Still Life.

 

Právě se děje

Další zprávy