Keira Knightleová hraje v adaptaci McEwanova románu

Irena Hejdová a BBC
18. 6. 2007 11:30
Pokání zahájí festival v Benátkách. A míří za Oscary?
Keira Knightley v Pokání
Keira Knightley v Pokání | Foto: Working Title

Londýn - Do sestavy tradičních velkých festivalů zbývá letos ještě poslední kousek - po Berlíně a Cannes se filmový svět v srpnu přesune do Benátek, kde se po Zlatých Medvědech a Zlatých palmách nejlepší snímky utkají o benátské Zlaté lvy. Klání zahájí 29. srpna film Pokání s britskou hvězdou Keirou Knightleyovou.

Zajímavější než další role Elizabeth Swanové z Pirátů z Karibiku je ale fakt, že snímek je adaptací stejnojmennho románu  spisovatele Iana McEwana. Ve své předposlední knize definitivně opustil naturalismus a vydal se do třicátých let - v ději i stylu.

Pokání: režisér Joe Wright s autorem románu Ianem McEwanem
Pokání: režisér Joe Wright s autorem románu Ianem McEwanem | Foto: Working Title

"Příběh o lásce a válce" - jak ho hbitě ocejchovaly agentury - začíná v roce 1935 na venkovském sídle bohaté rodiny Tallisových. Třináctiletá dívka Briony si špatně vyloží propukající erotický vztah sestry Cecilie (právě Knightleyová) a Robbieho. Nadaného syna jejich služebné, kterého rodina podporuje na studiích,  obviní ze znásilnění ztracené mladé dívky a určí tím běh jejich životů i děj zbytku knihy.

Pro režiséra Joe Wrighta je to druhý film a druhá adaptace - po přepisu románu Pýcha a předsudek Jane Austenové. I tam obsadil Knightleyovou, které to vyneslo nominaci na Oscara.

Tentokrát ovšem má těžší úlohu. McEwanův psychologický román je zároveň poctou modernistům, ve které má své místo každý detail a popis. Navíc kniha nabízí dva relativizující závěry. V jednom Briony, ze které se stala úspěšná spisovatelka, svůj "zločin" odčiní; v druhém autor naznačí, že se to možná stalo jen na papíře a že jednoznačné příběhy neexistují.

Keira Knightley v Pokání
Keira Knightley v Pokání | Foto: Working Title

Wright si každopádně pochvaluje, že Knightleyová  je oporou příběhu. "Jako herečka se pořád rozvíjí - a tak dobrá jako v Pokání ještě nebyla," říká Wright. Kromě ní se ve filmu objeví Vanessa Redgrave či James McAvoy.

Uvedení svého filmu v Benátkách označil za výjimečné. "Jet na festival do Benátek je to, o čem mnozí sní. Je to vstup do dějin. Představuju si, že tam narazím na Sophii Lorenovou."

"Poprvé v historii festivalu je autorem zahajovacího filmu mladý režisér," říká ředitel benátské  přehlídky Marco Muller. "Ve své emotivní a vizuální síle je ale Pokání větší než řada velkých filmů oslavovaných režisérů."

Už nyní je Pokání považováno za oscarového favorita a účast na festivalu v Benátkách jeho šance podle všeho jen zvyší. "Zahajovat Benátky je ocenění samo o sobě," souhlasí Wright, ale další šance už netipuje.

Naposledy v Benátkách bodovaly filmy Vera Drake a Zkrocená hora.

 

Právě se děje

Další zprávy