Neodolatelný rytíř Clooney chce měnit svět

kul
3. 9. 2007 15:20
Herec dostal ve Francii vyznamenání
Foto: ČTK

Deauville Po Bonovi z U2 přinesl boj za lepší zítřky oficiální uznání i Georgi Clooneymu. Francouzská ministryně kultury Christine Albanelová připnula herci na hruď vyznamenání, kterým se stává rytířem Řádu umění a literatury.

Ministryně ve městě Deauville, kde se koná 33. festival amerického filmu, připomněla film Dobrou noc a hodně štěstí z roku 2005, který kritizuje mccarthysmus. Ocenila Clooneyho talent i politickou angažovanost v boji za demokracii a jako Francouzska pochopitelně i neodolatelný šarm.

"Ano, umění může změnit svět," prohlásil pak Clooney při představování filmu Michael Clayton, kde hraje advokáta bojujícího proti praktikám velké potravinářské společnosti.

Snímek režiséra Tonyho Gilroye herec už předtím uvedl na slavném festivalu v Benátkách, kde soutěží o Zlatého lva. Podle ohlasů ani tentokrát nezapomíná na kritiku Ameriky: film prý připomíná angažované tituly 70. let.

"Bylo to období převratných změn. Myslím, že ta naléhavost je zpátky vzhledem k politice Spojených států v posledních pěti šesti letech. Umění rozeznívá varovný zvonek. Myslím si, že právě tady dosahuje vrcholu," prohlásil herec,  "Chci, aby se tyhle  filmy dostaly na plakáty. A o mě se nebojte, zvládnu platit výdaje na svůj dům."

Foto: Reuters

Gilroy dodává, že chtěl prozkoumat nejen prostředí velkých firem a jejich korumpovatelnost, ale také psychiku zaměstnanců. Podle něj je o lidech, kteří na jedné straně milují domov a své děti, ale "každý den jdou zpět (do práce), kde vždycky odepíšou další část své morálky".

Po bojovném fešákovi Clooneym už o víkendu převzala vládu nad Benátkami Angelina Jolie a Brad Pitt, který sem přivezl western The Assassination of Jesse James by Coward Robert Ford (Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem).

"Pojal jsem tu roli jako chlápka, který cítí, že má na kahánku a že ho čeká nevyhnutelný konec," řekl Pitt po promítání novinářům. Ti snímek trvající 155 minut zařadili mezi další uchazeče o ocenění z festivalu, který letos slaví 75 let od vzniku. Přehlídka filmového umění skončí 8. září.

 

Právě se děje

Další zprávy