Benátky nabízejí pokání nad válkou v Iráku

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 8. 2007 0:00
Začíná nejstarší filmový festival světa
Keira Knightley v Pokání
Keira Knightley v Pokání | Foto: Working Title

Praha - Světová premiéra adaptace románu Iana McEwana Pokání zahájí ve středu vůbec nejstarší světovou filmovou přehlídku, která letos slaví 75. narozeniny. Koná se ale teprve 64. ročník - některé nespatřily světlo světa kvůli válce či z jiných důvodů.

Kromě Cannes a Berlína jsou právě Benátky považovány za nejvýznamnější filmovou událost roku a za předzvěst úspěchu na únorovém udílení Oscarů. V roce 2005 tu Zlatého lva vyhrála Leeho Zkrocená hora a následně si odnesla osm nominací. Není divu, že na červeném koberci je očekávána řada hvězd.

Cate Blanchettová jako Bob Dylan ve filmu I´m not There
Cate Blanchettová jako Bob Dylan ve filmu I´m not There | Foto: Aktuálně.cz

Podle ředitele festivalu Marca Muellera jsou Benátky dokonce seismografem současných trendů, které by se mohly v budoucnu stát zemětřesením v kinech. Letos je podle Muellera takovým hnutím téma pokání.

Objevuje se nejen v  zahajovacím filmu s Keirou Knightleyovou, ale i v dalším programu. Jako snaha "uniknout před něčím, od jistého způsobu života, od určitého dějinného okamžiku" a jejich rekapitulace. "Velmi zřetelná je snaha uniknout od války," říká Mueller.

Mezi dvaadvaceti soutěžícími filmy jsou ostatně i dva, které se zaobírají konfliktem v Iráku a jeho dopadem na americkou společnost a politiku.

Jedním z nich je Valley of Elah Paula Haggise, režiséra oscarového snímku Crash. Hrají v něm Charlize Theronová, Tommy Lee Jones a Susan Sarandonová, snímek vypráví skutečný příběh o vraždě mladého vojáka, který se vvrátil z Iráku do USA. Klasik Brian De Palma přiváží film Redacted o americké jednotce v Iráku.

The Darjeeling Limited
The Darjeeling Limited | Foto: Aktuálně.cz

Tempo, se kterým se velká studia ujímají tématu událostí v Iráku, odráží podle Reuters obecnou nechuť Hollywoodu k této válce, ale na druhé straně technologický vývoj, který umožňuje natáčet filmy čím dál rychleji.

Přesto by řada komentátorů volila pomalejší postup: "Tyhle věci mají sice okamžitý emoční dopad, ale pro mě by bylo zajímavější vidět filmy o válce v Iráku s určitým odstupem," říká Jay Weissberg z listu Variety.

Na festivalu mají letos zvlášť silné zastoupení filmy z USA (v soutěži je jich šest) a z Velké Británie (čtyři). "Je to velký svátek pro nezávislou anglosaskou kinematografii, ale jiné části světa to znevýhodňuje," komentuje Lee Marshall, filmový kritik Screen International, benátskou soutěž.

Brad Pitt jako Jesse James ve filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.
Brad Pitt jako Jesse James ve filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. | Foto: Aktuálně.cz

Jižní Amerika, jižní Afrika či velká část Asie nejsou zastoupeny v soutěži ani ve vedlejších panoramatických sekcích. Na festival se opět neprobojovala ani česká kinematografie.

Američané v soutěži mají filmy The Darjeeling Limited s Owenem Wilsonem a Billem Murraym, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford s Bradem Pittem či snímek I'm Not There, v kterém si Boba Dylana zahrála Cate Blanchettová.

Britové mají na festivalu i Branaghův snímek Sleuth - adaptace nobelisty Harolda Pintera je remakem thrilleru z roku 1972. Na festival se vrací Ang Lee, tentokrát se  špionážním thrillerem z druhé světové války Lust, Caution natočeným v čínské produkci.

Colin Farell a Ewan McGregor při natáčení nového filmu Woodyho Allena
Colin Farell a Ewan McGregor při natáčení nového filmu Woodyho Allena | Foto: Aktuálně.cz

Dalšími očekávanými premiérami jsou Michael Clayton, v němž si zahrál George Clooney, nebo italský mafiánský film Il Dolce e L'Amaro.

Slavná jména jsou zastoupena i mimo soutěž: Woody Allen tu představí nový film Cassandra Dream, cenu za celoživotní dílo si odveze režisér Tim Burton.

Pokání svým způsobem patří i ke spaghetti westernům; jejich retrospektivu tu uvede Quentin Tarantino, který sem jinak zavítá jako herec v "sushi westernu" Sukiyaki Western Django svého přítele Takashi Miikeho.

Celkem bude v Benátkách k vidění 57 filmů, všechny soutěžní tituly se představí ve světové premiéře. Festival uvede první projekce dnes večer, potrvá až do 8. září.

 

Právě se děje

Další zprávy