Pirátka z Karibiku přijela do Benátek kvůli Pokání

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 8. 2007 20:32
Benátky začaly, chystají i asijský bonbonek
Foto: Filmový festival v Benátkách - Keira Knightley

Benátky - Očekávaný festival zahájila očekávaná premiéra. Ve středu večer odstartoval Benátky první soutěžní film - adaptace McEwanova románu Pokání, ve kterém hlavní roli ztvárnila první obletovaná kráska festivalu, britská herečka Keira Knightleyová.

Pokání je teprve druhým filmem režiséra Joea Wrighta, ale debut stál za to: za Pýchu a předsudek si právě Knightleyová vysloužila oscarovou nominaci. První kritiky na Pokání reagovaly vřele, některé opět mluví o oscarovém potenciálu. To připouští i agentura Reuters - ovšem podle ní hlavně proto, že film se vydal na bezpečné melodramatické teritorium za stejně instantním Anglickým pacientem. 

"Příběh o lásce a válce" - jak ho také hbitě ocejchovaly agentury - začíná v roce 1935 na venkovském sídle bohaté rodiny Tallisových. Třináctiletá dívka Briony si špatně vyloží propukající vztah sestry Cecilie (právě Knightleyová) a Robbieho.

Nadaného syna služebné, kterého rodina podporuje,  obviní ze znásilnění ztracené mladé dívky a určí tím běh jejich životů i děj zbytku knihy.

Ohlasy se zatím nezmiňují, jak si režisér poradil se stylem McEwanova psychologického románu, který je podobně jako Hodiny poctou modernistům, a jak pojednal dva relativizující závěry knihy. V jednom Briony, ze které se stala úspěšná spisovatelka, svůj "zločin" odčiní; v druhém autor naznačí, že se to možná stalo jen na papíře.

"Knížku jsem si přečetla až týden před natáčením," přiznává Knightleyová. "Moje postava Cecilie je navíc ve filmu úplně jiná," vysvětluje dvaadvacetiletá herečka.

Filmový festival v Benátkách - přípravy na festival
Filmový festival v Benátkách - přípravy na festival | Foto: Reuters

Knightleyovou proslavila zejména účast v komerčním třídílném trháku Piráti z Karibiku. Ale doufá, že právě Pokání jí otevře cestu k jinému typu filmů, i když nedávno pro změnu tvrdila, že si dá od herectví pauzu.

Na slavnostní zahájení festivalu, který prý hvězdy milují ještě víc než Cannes, přijela i režisérka Jane Campionová, herec Rupert Everett nebo herečka Vanessa Redgrave.

Média si ale všímají i problémů. Poukazují na letošní široké zastoupení anglosaské kinematografie: třetina z 22 soutěžních filmů pochází z USA a Velké Británie.

"Sázíme na pocity, až potom přemýšlíme, jakou tvář má mít celý ročník," reagoval šéf festivalu Marco Müller. Poté, co převzal v roce 2003 řízení festivalu, získaly filmy z Benátek 51 nominací na Oscara.

Filmový festival v Benátkách - přípravy na festival
Filmový festival v Benátkách - přípravy na festival | Foto: Aktuálně.cz

Asijský kontinent ale v Benátkách nechybí úplně. Jeho vůdčím duchem tu je se snímkem Lust, Caution režisér Ang Lee, nositel Zlatého lva z roku 2005 za Zkrocenou horu.

A právě jeho film, který se promítá dnes, tu způsobil první větší skandál. Představitelé Tchaj-wanu protestovali proti tomu, že film je tu uváděn jako dílo z Tchaj-wanu v Číně - to podle nich sugeruje, že Taiwan je stále součástí nejlidnatější asijské země. Čína si vysloužila výtku za zasahování do programu, které Tchaj-wan popsal vzletnými slovy "Černá čínská ruka řádí v čistém světě umění."

Müller navíc slíbil ještě jedno asijské překvapení do soutěže, které se na festivalu bude promítat příští týden - nepochází ovšem z Číny, jižní Koreje ani z Japonska. "Je to úplně nový film, který se ještě míchá. A je to dílo asijského mistra," smál se tajuplně.

Filmový festival v Benátkách - Porota
Filmový festival v Benátkách - Porota | Foto: Reuters

Přehlídka vyvrcholí rozdáním cen 8. září. Všechny filmy v soutěži se představuji ve světových premiérách, dalších 22 snímků soutěží v avantgardních Horizontech a v sekci dokumentů, 13 filmů bude k vidění mimo soutěž, třeba nové počiny Woodyho Allena, Clauda Chabrola či Takeshi Kitana.

Dnes je v Benátkách na programu i nový film Kennetha Branagha nebo snímek Pro hrst dolarů Sergia Leoneho, klasika spaghetti westernů, kterým je tu věnována velkolepá retrospektiva.

 

Právě se děje

Další zprávy