Asijci přivezli do Benátek ironii i sex

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 8. 2007 13:00
Ang Lee natočil mládeži nepřístupný thriller

Benátky - Na letošním benátském festivalu má v soutěži největší zastoupení anglosaská kinematografie, ale největší úspěchy zatím sklízí asijské filmy.

Zatímco zahajovací snímek Pokání s Keirou Knightleyovu byl přijat spíše klidně, ovace sklidili hned následující den dva slovutní asijští režiséři, oscarový Ang Lee se špionážním thrillerem Lust, Caution a Takeshi Kitano se sebeironickým Kantoku Banzai!

Tchajwanec Ang Lee, autor homosexuální romance Zkrocená hora, která si před dvěma lety z Benátek odvezla Zlatého lva a následně získala osm oscarových nominací, se znovu vrací k tématu zapovězené lásky v sexuálně explicitním thrilleru z rušných ulic Šanghaje 40. let.

Lust, Caution měl v Benátkách premiéru ve čtvrtek. Na motivy povídky Eileen Changové vypráví o skupině studentských revolucionářů, jež se chystá zavraždit mocného politika, který během čínsko-japonské války kolaboruje s okupanty.

Film už stihl vyvolat povyk kolem dlouhých, akrobaticky pojatých sexuálních scén, které jsou podle režiséra skutečné. Když byl v Benátkách dotázán ohledně jejich autenticity, řekl jen: "Viděl jste ten film? Tak jak se můžete takhle ptát?"

Svůj nový snímek Lee charakterizuje jako strašidelné místo, které připomíná peklo. Po sérii amerických filmů se v něm vrátil k čínskému jazyku; prohlašuje, že pozice režiséra, který pracuje v Asii i Hollywoodu, pomohla jeho kariéře.

Východ a Západ se ostatně potkávají i v Lust, Caution. Západ každopádně teď otevřenost Leeho filmu ocenil nejpřísnějším ratingem NC-17, který osobám pod 17 let shlédnutí filmu zakazuje.

Problémy má film i na domácí frontě. Vysloužil si už protesty Tchaj-wanu za to, že na webových stránkách festivalu je uveden jako film z Tchaj-wanu v Číně - přičemž Tchaj-wan je hrdý na svou nezávislost, kterou si na Číně vydobyl v roce 1949.

Benátky pobavil Japonec Takeshi Kitano, který tu v mimosoutěžní sekci věnované velikánům kinematografie představil snímek Kantoku Banzai! Film si utahuje z něj samotného, kolegů filmařů i celého zábavního průmyslu.

Jde o surreálný příběh režiséra, jenž se snaží natočit film, který se bude všem líbit. Sám Kitano se tu sebeironicky představuje jako frustrovaný autor, který zkouší nejrůznější žánry v touze lámat rekordy tržeb, ale neustále v tomto snažení selhává.

Kitano prý film natočil z frustrace, že žádný z jeho uměleckých filmů se nestal kasovním trhákem. Proto se rozhodl natočit parodii, v níž zúročil svou komediální minulost. "Byl jsem stand-up komikem a dělal jsem i pár televizních pořadů, ve kterých jsem si utahoval ze sebe," vzpomíná.

Svěží asijskou kinematografii v pátek znovu střídají Američané. Režisér Brian De Palma tu představí titul Redacted, v němž američtí vojáci v Iráku znásilní patnáctiletou dívku. Na premiéru se chystá i George Clooney se snímkem Michael Clayton.

 

Právě se děje

Další zprávy