Autor Života pod vodou míří do Benátek z Prahy

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 8. 2007 11:30
Wes Anderson nový film kontroloval v Česku

Praha - Na nejstarším festivalu světa v italských Benátkách bude s dalšími jedenadvaceti filmy o o Zlatého lva od středy soutěžit i americký režisér Wes Anderson. Tvůrce kultovního Života pod vodou či Takové zvláštní rodinky finální podobu svého pátého filmu The Darjeeling Limited kontroloval ještě před pár dny v Praze.

The Darjeeling Limited vypráví dobrodružný příběh tří bratrů, kteří po smrti otce cestují Indií za tajemným bílým leopardem, který hostí jeho duši.

život pod vodou
život pod vodou | Foto: Aktuálně.cz

Sourozence ztvárnili Adrien Brody, Jason Schwartzman a také komik Owen Wilson, který se podle amerických médií právě zotavuje ze sebevražedného pokusu. Ve filmu se objeví i Anjelica Hustonová a Natalie Portmanová. Jeho součástí je i Andersonův předfilm Hotel Chevalier, ve kterém hraje Natalie Portmanová.

Anderson tráví v Praze několik dní, během nichž tu bude natáčet sérii reklam. Barrandovské laboratoře si vybral na doporučení amerických filmařů, kteří v Praze letos natáčeli. "V polovině srpna se nám ozvala zástupkyně producentské firmy s tím, že potřebují vidět vyrovnávací kombinovanou kopii filmu," říká Aleš Boštička, ředitel divize Filmové laboratoře.

Kopii v Praze Anderson shlédl i se svými spolupracovníky: kromě režiséra film viděl dvacetičlenný tým, ve kterém kromě některých herců byli lidé z reklamní agentury a také producent filmu Roman Coppola, syn režiséra Francise Forda Coppoly. Barrandov má jako jediný v Česku odpovídající techniku.

The Darjeeling Limited
The Darjeeling Limited | Foto: Aktuálně.cz

Světovou premiéru si Darjeeling Limited odbyde právě v Benátkách, kde se utká s tvrdou konkurencí: mimo jiné s novými filmy Kennetha Branagha, Briana de Palmy, Petera Greenawaye, Kena Loache či se snímkem Pokání, který festival zahajuje.

Americká premiéra čeká Darjeeling Limited na konci září v rámci filmového festivalu v New Yorku. Do českých kin vstoupí 20. prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy