Avengers překonali Avatara. 10 filmů s nejvyššími tržbami vedou superhrdinové

tst tst
22. 7. 2019 10:51
Americký snímek Avengers: Endgame, který završuje ságu superhrdinů ze světa společnosti Marvel, se stal komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob. S tržbami 2,79 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 63,5 miliardy korun, předstihl Avatara od režiséra Jamese Camerona z roku 2009. Ten celosvětově utržil 2,7897 miliardy dolarů. Které další tituly jsou historicky největším úspěchem Hollywoodu?
Scéna z lodí Millenium Falcon z filmu Síla se probouzí. | Video: Fresh Movie Trailers

4. Star Wars: Síla se probouzí (2015)

Režie: J. J. Abrams, tržby: 2,068 miliardy dolarů

Když se do kin deset let po snímku Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů chystala první část nové trilogie nejslavnější sci-fi ságy všech dob, nejspíš poprvé se spekulovalo o tom, zda by snímek Síla se probouzí mohl zaútočit na historické tabulky a na dva hity Jamese Camerona na samém vrcholu žebříčku.

Star Wars je fenomén už více než 40 let, pro fanoušky představuje skoro náboženství. Navíc šlo o první titul, který nevznikl v produkci "otce zakladatele" George Lucase, jenž ságu stvořil a vybudoval kolem ní úspěšnou společnost. Tu však prodal studiu Disney za více než 4 miliardy dolarů. A nová epizoda Star Wars Síla se probouzí byla zaprvé testem, nakolik se investice vyplatila. A zadruhé zkouškou, zda může milovaný svět dále existovat, když jej "bůh" opustil.

Síla se probouzí se stala třetím snímkem historie, který celosvětově překonal hranici dvou miliard dolarů. Na domácí půdě v USA utržil bezprecedentních 936 milionů dolarů, skoro o 180 milionů více než Avatar.

Režisér J. J. Abrams natočil výtečnou variaci vůbec první epizody Star Wars z roku 1977 a naznačil, že Hvězdné války - se svými plány na další a další filmy i seriály - se vedle superhrdinských Avengers mohou stát další probuzenou a hybnou silou dnešního Hollywoodu.

 

Právě se děje

Další zprávy