Avengers překonali Avatara. 10 filmů s nejvyššími tržbami vedou superhrdinové

tst tst
22. 7. 2019 10:51
Americký snímek Avengers: Endgame, který završuje ságu superhrdinů ze světa společnosti Marvel, se stal komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob. S tržbami 2,79 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 63,5 miliardy korun, předstihl Avatara od režiséra Jamese Camerona z roku 2009. Ten celosvětově utržil 2,7897 miliardy dolarů. Které další tituly jsou historicky největším úspěchem Hollywoodu?
Scéna s nárazem Titanicu do ledovce. | Video: Kinobscura

3. Titanic (1997)

Režie: James Cameron, tržby: 2,187 miliardy dolarů

Jediný snímek z minulého století na seznamu a také jediný film, který neobsahuje žádný nadpřirozený prvek, naopak vychází ze skutečné události.

Potopení Titanicu v podání režiséra Jamese Camerona s herci Leonardem DiCapriem a Kate Winsletovou utržilo v roce 1997 jako první film v dějinách více než miliardu dolarů, když dosáhlo na bezprecedentní částku 1,84 miliardy. Hranice dvou miliard padla až po novém uvedení v 3D verzi při stoletém výročí katastrofy v roce 2012, kdy utržil dalších 343,6 milionu.

Cameronův Titanic ale vyčnívá také z dalších důvodů. Zatímco většina ostatních filmů si o nominacích na nejprestižnější ceny Oscary v jiných než v trikových a technických kategoriích může nechat zdát, Titanic jich měl tehdy 14, čímž vyrovnal historický rekord snímku Vše o Evě z roku 1950. A ziskem 11 zlatých sošek pro změnu dorovnal číslo, na něž dosáhl Ben Hur v roce 1959.

Samotnou svou estetikou jako by se Titanic vracel kamsi do doby klasického Hollywoodu. Tehdejší vůbec nejdražší film s rozpočtem přes 200 milionů dolarů se v lecčem podobal kolosu, o němž vyprávěl. Na rozdíl od největší lodi světa dopadl tenhle příběh Jamese Camerona, jemuž v Hollywoodu nikdo příliš nevěřil, takřka pohádkově.

Stal se událostí, o níž se mluví, filmem, který člověk zkrátka musí vidět. Přesto jako by také vyprávěl o konci jedné éry, jako by symbolicky pohřbíval kdysi prestižní instituci hollywoodského velkofilmu, na který chodí publikum všeho věku a různého zázemí.

Už tehdy byl Titanic posledním exemplářem svého druhu, šlo o "prehistorický" žánr melodramatu, které přitom majestátně vplulo do hlučného akčního Hollywoodu 90. let a potopilo konkurenci. Tehdy to vypadalo, že se Titanicu nemůže nikdo ani přiblížit. Jak s podobnou tvůrčí vizí, tak finančním výsledkem.

 

Právě se děje

Další zprávy