Avengers překonali Avatara. 10 filmů s nejvyššími tržbami vedou superhrdinové

tst tst
22. 7. 2019 10:51
Americký snímek Avengers: Endgame, který završuje ságu superhrdinů ze světa společnosti Marvel, se stal komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob. S tržbami 2,79 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 63,5 miliardy korun, předstihl Avatara od režiséra Jamese Camerona z roku 2009. Ten celosvětově utržil 2,7897 miliardy dolarů. Které další tituly jsou historicky největším úspěchem Hollywoodu?
Bitevní scéna z vrcholu filmu Avatar. | Video: 20th Century Fox

2. Avatar (2009)

Režie: James Cameron, tržby: 2,790 miliardy dolarů

Celou dekádu trvalo, než režisér James Cameron po monumentálním Titaniku natočil další film. Místo kolosů minulosti tentokrát vymyslel budoucnost.

Ve 3D natočené sci-fi Avatar technologicky předběhlo dobu a oživilo desetiletí mrtvý formát trojrozměrného filmu v moderní podobě, v níž se točí dodnes. A čistě v této disciplíně od té doby Avatar v invenčnosti využití trojrozměrných technologií dohnalo jen nepatrné množství snímků. Až dodneška to vypadalo, že jej nikdo nedožene ani v pokladnách kin.

V roce 2008 se čile spekulovalo, zda svým vizionářským projektem může Cameron překonat sám sebe a "potopit" nedostižný Titanic. Cameron to zvládl takřka o miliardu dolarů. A stal se institucí.

Všechny ostatní filmy, které se od roku 2012 a od prvních Avengers začaly přibližovat oněm cifrám přes 1,5 miliardy dolarů zaručujícím místo v Top 10 filmů s nejvyššími tržbami, jsou součástí nějakých sérií či franšíz. Jen Titanic a Avatar ne, pokud za onu "franšízu" nebude s trochou nadsázky považována právě osoba scenáristy a režiséra obou děl.

Cameron nyní chystá přinejmenším čtyři další pokračování, přičemž první z nich, Avatar: The Way of Water, by měl mít premiéru na konci příštího roku. Kvůli neustálému odkládání dat premiér a navyšování počtu avatarských snímků nad režisérovým počínáním mnozí fanoušci i odborníci kroutí hlavou a považují jeho ponor do světa modrých mimozemšťanů ze vzdálené planety za obsesi. Ale Cameron je na posměch zvyklý. Je možné, že zase bude přepisovat žebříčky.

 

Právě se děje

Další zprávy