Avengers překonali Avatara. 10 filmů s nejvyššími tržbami vedou superhrdinové

tst tst
22. 7. 2019 10:51
Americký snímek Avengers: Endgame, který završuje ságu superhrdinů ze světa společnosti Marvel, se stal komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob. S tržbami 2,79 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 63,5 miliardy korun, předstihl Avatara od režiséra Jamese Camerona z roku 2009. Ten celosvětově utržil 2,7897 miliardy dolarů. Které další tituly jsou historicky největším úspěchem Hollywoodu?
Bitva s Thanosem z filmu Avengers: Infinity War. | Video: Movieclips

5. Avengers: Infinity War (2018)

Režie: Anthony Russo a Joe Russo, tržby: 2,048 miliardy dolarů

Základy aktuálního úspěchu současného krále žebříčku Avengers: Endgame položil už loni jeho předchůdce. Snímek bratrů Anthonyho a Joea Russoových dal jasně najevo, že v tvorbě studia Marvel neexistují limity.

Když stejná režisérská dvojice nechala ve třetím pokračování filmů o Captainu Amerikovi prohánět po plátně tucet hrdinů a vše přitom fungovalo jako soudržné akční drama, byla to přinejmenším dobrá demonstrace toho, co se dá v hollywoodském trháku odvyprávět.

V loňských Avengers: Infinity War bratři Russoové ansámbl hrdinů zdvojnásobili. "Marvel opět překonal sám sebe a natočil titul, jaký tu nikdy nebyl. Snímek Avengers: Infinity War není nejlepší superhrdinský film a není to ani nejpovedenější snímek studia Marvel. Je ale největší. Gargantuovský. Jako by se divákům prohnalo hlavou půl tuctu filmů naráz. A je také novou definicí slova zábava. Pokud se nějakým dílem nechat ubavit k smrti, pak jsou noví Avengers dobrá volba," napsal v recenzi on-line deník Aktuálně.cz.

Byl to film, který testoval, co vše lze vůbec na plátno vtěsnat, aby se divák neztratil. A v tom testu více než uspěl. Byl velkolepý, zábavný, akční, přitom držel jednotný tón. A především skončil emotivním finále, které nezanechalo diváky v typickém hollywoodském pocitu, že "jsme zase viděli záchranu světa". Infinity War skončila smutně a tragicky, byť všem bylo jasné, že za rok to pokračovaní změní.

 

Právě se děje

Další zprávy