Joker 2 v kinech propadl. Film prodělá a možná poškodil celou značku DC

Kultura Kultura
před 2 hodinami
Měl to být hit sezony, místo toho aspiruje na propadák roku. Za špatný až potenciálně katastrofální označují zahraniční weby výsledek superhrdinského filmu Joker: Folie à Deux, který za první víkend v USA a Kanadě utržil 39,5 milionu dolarů, v přepočtu asi 911 milionů korun.
Na rozdíl od Jokera hraného Joaquinem Phoenixem ve firmě Warner Bros Discovery důvod se smát nemají.
Na rozdíl od Jokera hraného Joaquinem Phoenixem ve firmě Warner Bros Discovery důvod se smát nemají. | Foto: Niko Tavernise

Hvězdně obsazený snímek režiséra Todda Phillipse, ve kterém hrají Joaquin Phoenix se zpěvačkou Lady Gaga a jež obsahuje muzikálová čísla, zůstal hluboko za nejkonzervativnějšími odhady analytiků. Nevyrovnal se ani svému předchůdci.

První díl Jokera z roku 2019 stál 60 milionů dolarů, avšak celosvětově nakonec utržil 1,1 miliardy dolarů a získal dva Oscary. Od pokračování proto mělo studio Warner Bros Discovery velká očekávání. Projekt se ale několikanásobně prodražil a podle serveru Variety.com by Joker: Folie à Deux při započtení nákladů na marketing potřeboval utržit 450 milionů dolarů, aby se vůbec zaplatil.

To je v tuto chvíli vysoce nepravděpodobné. Například časopis Forbes.com odhaduje, že nový Joker skončí v nejhorším případě s 200 miliony dolarů, v nejlepším případě se 275 miliony dolarů. V každém případě na něm firma prodělá nemalé peníze.

"Když odsouhlasíte pokračování, doufáte, že bude ještě úspěšnější než první díl. Tohle je tedy obrovský problém. Warneři chtěli pokračování a zřejmě za něj byli ochotní utratit až moc," míní Jeff Bock ze společnosti Exhibitor Relations, která analyzuje filmový trh. "Pro Warner Bros. je to rána, která přichází v nejhorší možnou chvíli. Právě teď od nich všichni potřebovali hit," dodává analytik Dan Ives z firmy Wedbush Securities.

Variety.com nyní zveřejnilo obsáhlou analýzu toho, proč nový Joker selhal. Podle něj problém vznikl už na začátku, kdy režisér Todd Phillips řekl, že se nehodlá zodpovídat Jamesi Gunnovi a Peteru Safranovi, šéfům společnosti DC Studios, pod níž batmanovský svět včetně Jokera spadá. Zároveň tvůrce naznačil, že s reáliemi z tohoto univerzita bude v pokračování, koncipovaném jako směs soudního dramatu a muzikálu, nakládat volně.

Výsledkem jsou recenze jako ta s titulkem "Joker: Folie à Deux’ vzkazuje fanouškům: Se*eme na vás", kterou otiskl časopis Rolling Stone.

"Kdyby byl první díl jen o nějakém libovolném mentálně narušeném chlápkovi v ponurém městě, tak utrží třeba 150 milionů, ale určitě ne miliardu. Na prvního Jokera přišlo tolik lidí proto, že ten chlápek byl Joker," cituje Variety.com nejmenovaného insidera ze studia.

Ten většinu viny přisuzuje režisérovi. Například za to, že když už měl natočeno, odmítl dělat dopředu testovací projekce a navzdory doporučení studia si prosadil, že nového Jokera rovnou přiveze na prestižní benátský festival. Tam se sice hvězdně obsazený snímek nakrátko stal středem zájmu díky účasti herců, hned druhý den ale sklidil sérii kastastrofálních recenzí a už se špatné pověsti nezbavil.

Na webu Rottentomatoes.com má momentálně průměrné hodnocení jen 33 procent od kritiků a 31 procent od diváků. Ve výstupních průzkumech společnosti CinemaScore obdržel jako vůbec první superhrdinský film hodnocení D, tedy druhé nejhorší.

Podle analytika Jeffa Bocka z Exhibitor Relations udělal režisér Phillips chybu, když se rozhodl ignorovat očekávání diváků. "Prostě nenatočil ten film, který lidi chtěli," myslí si. "Pak se ale nikdo nemůže divit, že fanoušci světa DC zůstali doma, místo aby šli do kina. Výsledkem je poškození celé značky," dodává Variety.com, podle něhož studio tímto počinem pobouřilo fanoušky komiksového světa DC a může mít problém je příště přilákat do biografů.

Film Joker: Folie à Deux česká kina promítají od minulého čtvrtka. | Video: Vertical Entertainment

K podobnému závěru došel Forbes. Na základě analýzy návštěvnosti kin soudí, že ze superhrdinských filmů byly vždy nejúspěšnější ty, které vyšly vstříc očekávání a poptávce fanoušků.

"Neznamená to, že filmař nemůže riskovat, ale rozhodně musí chápat, proč publikum něco chce a něco naopak ne. Musí umět ukázat publiku, že rozumí postavám a rozumí i tomu, proč na těch postavách záleží lidem. Teprve pak jsou lidé ochotní přijít do kina na film, který ty postavy dekonstruuje tak jako Joker," myslí si web.

Také server Thewrap.com ve své analýze nachází více důvodů, proč Joker 2 selhal, včetně těch souvisejících s vyzněním příběhu. "Shrnuto a podtrženo ale Todd Phillips, Joaquin Phoenix, Lady Gaga a zbytek týmu prostě přišli s takovou vizí, kterou znechutili nebo odradili naprosto všechny potenciální diváky," shrnuje časopis.

Podle něj není překvapivé, že firma Warner Bros Discovery poskytla režisérovi tak mimořádnou volnost. Podobně postupovala v případě loňského hitu Barbie od režiséry Grety Gerwig, dvojdílného sci-fi Duna od Denise Villeneuva nebo pokračování hororové komedie Beetlejuice Beetlejuice od Tima Burtona.

Ve všech třech případech se rozhodnutí komerčně vyplatilo. Druhý díl Beetlejuice měl rozpočet okolo 100 milionů dolarů a doteď celosvětově utržil přes 400 milionů dolarů, takže už dávno vydělává.

Zároveň ale nový Joker není ani prvním projektem Warner Bros Discovery, který letos selhal. Stejnou volnost firma na jaře poskytla režisérovi Georgi Millerovi, jehož velkorozpočtový akční epos Furiosa: Sága Šíleného Maxe naopak spoustu peněz prodělal. Aby se zaplatil, potřeboval utržit přes 400 milionů dolarů, skončil však s celosvětovými tržbami asi 173,7 miliomu dolarů.

Stejně tak Warner Bros Discovery narazili s westernem Horizont: Americká sága od Kevina Costnera, který zaznamenal tak slabý výsledek, že slavný herec a režisér nyní nemůže najít ani distributora pro druhý díl.

Firma se ale neúspěchy nenechá odradit a těm režisérům, které si vybere, dál hodlá nechávat volnou ruku. "Warner Bros se strategie drží a v nejbližší době na ní nic měnit nebudou. Do budoucna je tak jistá jen jedna věc. Že ze světa Jokera od Todda Phillipse už se dalšího pokračování opravdu nedočkáme," uzavírá web Thewrap.com.

Video: Nejhorší je, když jsou diváci v kině zticha, říká dvorní překladatel Disneyho (23. 9. 2024)

Špatný překlad nebo dabing dokáže pokazit spoustu věcí, řekl v pořadu Spotlight Vojtěch Kostiha, jeden z překladatelů videotéky Disney+. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy