Nudu na pláži ne, raději knihu! 13 titulů, na které je dobré udělat si v létě čas

Hana Slívová Ladislav Nagy Jarda Konáš, David P. Stefanovič, Hana Slívová, Ladislav Nagy
2. 7. 2017 6:00
Léto a čas dovolených je ideální příležitost přečíst knihy, na něž nebyl během roku čas. V grafice nabízíme tipy na třináct knížek - povídky, literaturu faktu, biografii, fikci i komiks. Některé vyšly nedávno, jiné mají vztah k chystanému filmu nebo - jako Harry Potter - slaví narozeniny.

Kim Gordonová: Holka v kapele

Kim Gordonová se proslavila jako baskytaristka a zpěvačka americké skupiny Sonic Youth, kterou založila koncem 80. let se svým manželem Thurstonem Moorem. Jejich vztah, který se po sedmadvaceti letech nedávno rozpadl, je v biografické knize Gordonové zásadní prvek. Knížka ovšem není jen kronikou zlomeného srdce, je hlavně plná bystrých a zajímavých postřehů z dětství v akademické rodině, z dospívání po boku schizofrenního bratra i ze života v New Yorku 80. a 90. let. A také z dění na hudební scéně jako takové, jež je stále vnímaná spíše jako mužská záležitost.

Gordonová celý život tíhla k umění, kromě hudby se zajímala i o tanec či malbu, studovala na umělecké škole a její poznámky se jen hemží vzpomínkami na nejrůznější výtvarníky a kluby, pro její další život výrazně formativní. Kniha je podobně čtivá jako memoáry Patty Smithové z roku 2010. Nad všemi těmi velkými jmény umělců a kapel totiž ční křehý příběh samotné umělkyně, citlivé, talentované a později i zklamané Kim z Kalifornie.
Vydalo Argo, 2017

 

Právě se děje

Další zprávy