Kniha o Star Wars je poklad pro dospělé. Je tak velká, že je třeba číst ji rozloženou na stole

Jarda Konáš
26. 6. 2017 5:00
S velkými obrazovými publikacemi věnujícími se fenoménu Star Wars to je těžké. Jsou hezké a technicky skvěle vyvedené, obsahově si je ale užijí hlavně mladší čtenáři. Nové a doplněné vydání publikace Rok za rokem, které vyšlo ku příležitosti čtyřiceti let od premiéry prvního snímku, je výjimkou, která udělá radost snad každému dospělému.
Filmu Star Wars: Rogue One se v knize věnuje stejný prostor jako popisu hračky přibalené ke kukuřičným lupínkům.
Filmu Star Wars: Rogue One se v knize věnuje stejný prostor jako popisu hračky přibalené ke kukuřičným lupínkům. | Foto: Walt Disney Pictures

Jak název napovídá, kniha Star Wars Rok za rokem se věnuje chronologickému mapování vývoje fenoménu Star Wars od prvotního nápadu po jednu z nejvýdělečnějších značek v… inu, možná celé galaxii.

Kapitoly jsou členěné přehledně po jednotlivých letech i měsících; kniha sama je tak velká a těžká, že pohodlně se bude číst snad jen rozložená na stole. S tím je třeba počítat, protože potrvá hodiny, než se čtenář veškerým obsahem prokouše. U publikací podobného typu je to spíš výjimka.

Foto: Nakladatelství Egmont

Rok za rokem jde do nečekaných detailů a obsahuje spoustu informací, které předtím mohl znát skutečně jen Star Wars fanatik. Pozadí natáčení, raritní sběratelské předměty, chronologie videoher, poodhalení marketingových kampaní, speciální projekce, merchandise určený pro dekády staré cony (festivaly fanoušků sci-fi a fantasy) a tak dále. Nutno vyzdvihnou pečlivou redakční práci při přípravě českého překladu, neboť je doplněný o poznatky specifické pro náš region.

Kniha pro pamětníky i cinefily

Na druhou stranu je vidět trochu uspěchaná práce, aby se rozšířené vydání vůbec stihlo dokončit. Původní verze vyšla v roce 2010, tedy ještě před koupí značky Star Wars společností Disney, a na obsahu je to znát. Když na stránkách dostal spin-off snímek Star Wars: Rogue One stejný prostor jako popis hračky přibalené ke kukuřičným lupínkům (tedy krátký medailonek v rohu jedné stránky), působí to dojmem snahy napsat o loňském filmu něco za každou cenu.

Tyto nárazové výtky však zapadnou pod kvantem zábavných informací. Největším plusem knihy je, že jde bezpochyby o publikaci pro dospělé čtenáře. Nejen pro pamětníky, ale i cinefily.

Star Wars: Rok za rokem

Vydalo nakladatelství Egmont, 2017
Napsal kolektiv autorů
368 stran, 699 Kč

Když se v ní píše o filmech jako Apokalypsa nebo THX-1138, je to bez dalšího komentáře. Publikace zkrátka počítá, že čtenář snímky zná a orientuje se v nich. V textech jsou navíc pro pobavení porůznu schované jazykové hříčky, včetně narážky na skeč Monty Pythonů o španělské inkvizici. Dětem tyto vtípky budou unikat, "nerdové" se při čtení naopak můžou tetelit blahem. Jen víc takových knih.

 

Právě se děje

Další zprávy