Čeští hospodští: Restaurací ubude a jídlo podraží. Jíst z plastové krabičky je smutné

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
18. 12. 2020 6:00
Rok 2020 měl na českou gastronomickou scénu katastrofický dopad. Přísná vládní opatření zavřela stravovací zařízení na několik měsíců a provozovatelé restaurací, bister a kaváren vymýšleli, jak udržet své podnikání nad vodou. Zeptali jsme se několika z nich, jak vidí budoucnost české gastronomie příští rok.

Některé české podniky několik měsíců trvající krize v pohostinství, které tvrdě zasáhla opatření kvůli koronaviru, položila. Nedávno například oznámil uzavření restaurace majitel brněnského Koishi Janko Martinkovič. Na brněnské gastro scéně působil 12 let. 

Restaurace se kromě existenčních potíží potýkají také s velkou dávkou nejistoty ohledně dalšího provozu. Mnoho majitelů podniků, včetně těch oceněných michelinskou hvězdou, se již při jarní vlně pandemie rozhodlo pro alternativní způsob servírování jídla zákazníkům a otevřelo si výdejní okénka nebo se přidalo k rozvozovým službám.

Jak předvídají budoucnost gastronomie v Česku v následujícím roce? Někteří zůstávají pozitivní a věří, že lidé budou do restaurací chodit pořád. Přiznávají však, že to zřejmě bude méně často než předchozí roky.

Podle táborského podnikatele Jana Čulíka se v Česku v nejbližší budoucnosti sníží počet restaurací a gastronomickou krizi přežijí jen ty podniky, které "to myslí opravdu vážně a jsou ochotny si odepřít v době krize". 

Podívejte se na pohled restauratérů do roku 2021 a přečtěte si, co budou chystat na štědrovečerní tabuli. 

Foto: Jakub Plíhal

Michal Motyčka, Terasa U Zlaté studně, Praha

Šéf provozu oceňované restaurace Terasa U Zlaté Studně a stejnojmenného hotelu pod Pražským hradem soudí, že počet gastropodniků klesne v Praze až o polovinu. 

"Přežijí jen ti silnější, to ale neznamená lepší. Dobrá bistra nebo restaurace, které vedl sám majitel, neměly bohužel rezervy a doplatí na různá opatření a lockdowny," říká. "Co se týká zaměstnanců, bude tam lehké zlepšení. Ale kdo očekával, že bude hromada volných kuchařů a číšníků, mýlí se. Mnoho lidí, kteří skončili, šli do jiného oboru,"  tvrdí. 

Podobně jako další provozovatelé podniků kritizuje chaotické otvírání a zavírání provozů. "To není jako otevřít lahev vína. Jídla se musí navařit i tři dny dopředu. Dodavatelé také nemají rezervy a nejezdí z ekonomických důvodů každý den," vysvětluje. 

Šéf luxusní restaurace o Vánocích nedá dopustit na klasiku. "Máme výzdobu, všude světýlka, adventní kalendář, stromeček a cukroví. Kapra také kupujeme, ale nejíme, toho máme jen kvůli dětem. Večer ho zabiji, až děti spí, vypustím vanu a na dně nechám dárek od Ježíška. V létě ho pak ugrilujeme. Jíme hráškový krém a slávky à la Marniere. To milují hlavně děti," popisuje. 

 

Právě se děje

Další zprávy