„Až narubeš vagon uhla o revirni sobotě, potem synku možeš mluviť, že si čichnul k robotě,“ zpívá ostravská skupina Buty. Ne, nemusíte fárat, abyste poznali Ostravu, ta nabízí mnohem víc než uhelné doly. Někoho zaujme festival Colours of Ostrava, jiný zajde zapařit do Stodolní, ale milovník dobrého piva jistojistě zamíří do osvětového podniku Kurnik Šopa.
Každý hledá pro svůj podnik výhodné a co nejhezčí místo. Někdo si ho otevře na zámku, jiný zase v historickém centru města. Dva kamarádi se rozhodli, že si otevřou hospodu uprostřed panelového sídliště v Pustkovci. Známí jim říkali, že se zbláznili, ale oni vydrželi kritický půlrok nejistoty a od té doby je hospoda plná každý den. Pokud si chcete sednout, musíte mít rezervačku.
A proč se hospoda jmenuje zrovna Kurnik Šopa? Šopa je menší stavba na nářadí, vlastně taková kůlna. Kurnik, to je zase malá stísněná budka, kde bydlí kur. Ale majitelé mě ujistili, že to není narážka na okolní paneláky. Chtěli jen zajímavý název pro svoji hospodu.
Skutečný zážitek si tu užijí všichni pivaři, pivo tu teče ze sedmi píp. Nabízejí piva vařená v menších pivovarech, ochutnáte piva chuťově pestrá, piva speciální, vícestupňová, ochucená, tuzemská i zahraniční. Rozšíříte si obzor o jiné pivní styly. Za necelé čtyři roky tu nabídli svým hostům 750 druhů piv! Každé má svůj "průkaz", kde se dozvíte vše o jeho původu a vlastnostech. Takhle vypadá pivní osvěta pivního národa.
Během naší návštěvy jsme měli možnost ochutnat opravdový pivní speciál B:CRYO. Při jeho výrobě je pivo zmraženo na -18 °C, láhev se pak narazí speciální pípou přímo v hospodě na stole, a zákazník si tak načepuje skutečnou esenci piva. Není to však obyčejné pivo, má obsah alkoholu 21 %, což je jako zelená, tak bacha!
Speciál: Hospody se nevzdáme
Mapujeme osobité restaurace, hospody, kluby a putyky po celém Česku.
Nechte se inspirovat nevšedními příběhy a nahlédněte do zákulisí míst, kde se točí skvělé pivo a vládne jedinečná atmosféra.
Připravili jsme pro vás sérii reportáží a video dokumentů, kterými vás provede moderátor a režisér Zdeněk Suchý.
Výběr je široký, svého favorita tu najde každý. A když každý, tak každý: mají tu pivo i pro psy. V téhle hospůdce jsou pivní slavnosti každý den!
Místní jídlo i kapely
První, co vás trkne přes nos, když do hospody vejdete, je, že tu není smrad ze včerejška a všechno je čisté. Úderem čtvrté hodiny se hospoda plní rodinami s dětmi, přicházejí pánové, dámy, kluci i holky. Mimochodem, tolik holek jsem večer v hospodě dlouho neviděl.
Jídla tu mají stylová - chleba se škvarkama a cibulí, chleba s tvarůžkovou pomazánkou, tatarák z pivního sýra nebo teplou bůčkovou roládu s křenem. Vše samozřejmě domácí.
Podle toho to i v hospodě vypadá. Televizi tu nenajdete, zabíjí prý zábavu. Majitelé radši pořádají živé koncerty místních kapel či jiné kulturní akce.
Práci tady rozumí a dělají ji s nadšením
Zaujala mě zmínka na webu hospody: "V naší nekuřácké místnosti lze pořádat oslavy různých druhů, kde se po dohodě může i kouřit." Dobrý přístup k protikuřáckému zákonu, ne? "Přijďte se podívat, pro Vaši spokojenost udělají kurnik šopa fšecko!" dodávají na stránkách.
Na to se můžete spolehnout, opravdu neuvěřitelně přátelská, nehraná atmosféra. Majitelé práci rozumí, je vidět, že to mají rádi, dělají to dobře a s nadšením. Jak jednoduché.
A proč se téhle hospody nevzdáme? Protože tady vítězí dobro nad zlem. Zlo chce, abyste šli domů, dobro, abyste zůstali. A navíc jsou tisíce druhů piv, které jste ještě neochutnali!
Tento článek je součástí speciálního projektu Hospody se nevzdáme, který je sponzorovaný společností Budějovický Budvar. Ten můžete sledovat na stránce projektu nebo na sociálních sítích Instagram a Facebook.