reklama
 
 

Co spojuje dobré hospody? Skvělé pivo a jídlo, příjemná obsluha a především úcta ke štamgastům

24. 5. 2016 16:05
Podívejte se na třetí díl speciálu Hospody se nevzdáme. Zdeněk Suchý vyrazil do Vídně, kde leží česká hospoda Schweizerhaus | Video: |  04:31
Češi přestali chodit do hospod. Radši než posezení v oblíbeném podniku u čepovaného půllitru si doma otevřou lahváče. I proto vznikl ve spolupráci s Budějovickým Budvarem seriál Hospody se nevzdáme. Ten v devíti dílech představí podniky, které tradiční hospodskou kulturu udržují. Výprava za hledáním kouzla dobré hospody je zatím ve třetině, při ní jsme vyrazili do hospody U Kopů, budějovických Masných krámů a vídeňského Schweizerhausu. Co tyto zdánlivě rozdílné hospody spojuje? Skvělé jídlo a pivo, příjemná obsluha, respektovaný hospodský a především úcta ke štamgastům.

Jsme ve třetině našich výprav po českých hospodách. Hospody, které jsme pro vás prohlédli, zaznamenali a vyzkoušeli, byly krásně rozdílné. U Kopů v Nezamyslicích to byla typická vesnická hospůdka se skvělým domácím jídlem a sousedskou atmosférou.

Masné krámy jsou zase chrámem piva, kde se spolu místní i turisté naučili žít a jsou si navzájem prospěšní.

Schweizerhaus je velkohospoda pro tisíce lidí, kde si ale každý najde soukromí. Jednotlivé části hospody jsou odděleny živými ploty a funguje to skvěle. Takže záleží na vás, jaký typ podniku vám vyhovuje. Všechny však mají stejné zásady.

Co hospody spojuje?

Ve všech hospodách mají skvělé pivo a jídlo, které dostanete téměř bez čekání. Obsluha si vás váží, komunikuje s vámi a své práci rozumí. Všude mají dobrého hospodského, který podniku "dává ksicht", vždy je to respektovaná persóna, která udává směr a drží tradici. A především mají ve všech hospodách stůl pro štamgasty, kde si váží svých nejvěrnějších návštěvníků.

Stálý a pravidelný host - prostě štamgast. Tohle německé slovo se u nás ujalo dávno a české se nenašlo, protože ho nebylo třeba hledat. Štamgasti, tedy ti, kteří mají v hospodě svůj nedotknutelný stůl, kde si vždy sednou. Je to vzkaz hostinských, že si stálých hostů váží a chtějí, aby se cítili příjemně.

Speciál: Hospody se nevzdáme

Speciál: Hospody se nevzdáme

Mapujeme osobité restaurace, hospody, kluby a putyky po celém Česku.

Nechte se inspirovat nevšedními příběhy a nahlédněte do zákulisí míst, kde se točí skvělé pivo a vládne jedinečná atmosféra.

Připravili jsme pro vás sérii reportáží a video dokumentů, kterými vás provede moderátor a režisér Zdeněk Suchý.

Více o projektu najdete zde >>

U Kopů je to stůl hned vedle vchodu, naproti pípě. Chlapi přehlédnou celou hospodu a ze svého růžku glosují, co se děje. Nebo si nahlas zazpívají či potichu zahrají karty. V Masných krámech pro štamgasty každý rok dělají akce, aby jim poděkovali za to, že tam jsou a drží tradici. Ve Schweizerhausu tomu není jinak - i tam jsou stoly vyhrazeny.

V hospodách se mluví, ne čučí do monitoru

A ještě jedna věc. V hospodě se mluví a lidé mají čas. Není to běh, při kterém na někoho známého zamáváte, palcem a malíčkem na dálku naznačíte, že zavoláte a nikdy se k tomu pro zdánlivý nedostatek času nedostanete. Hospoda je včelín, třídírna názorů, drbárna, kde se můžete v klidu zastavit a uvolnit.

Pan Kolarik ve své hospodě ve vídeňském Pratru dokonce nechce wi-fi, aby se u nich nesedělo nad laptopy, ale aby se lidé bavili. Ano, je to trošku diktát, ale stejně je plno a úmysl je to v podstatě dobrý. Protože hospoda, kde místo debat a rozjařeného hlaholu zní tlumené údery do klávesnic, je trochu divná.

Na jedné věci jsme se shodli, když tak šmejdíme hospodami. Kdyby naše výpravy a reportáže z nich způsobily, že si pár lidí řekne: "Sakra, já už dlouho neposeděl s kámošema" nebo "proč si neudělám čas na Frantu a Pepu, už jsme se hrozně dlouho neviděli“, zvedne telefon a svolá posezení a setkání, tak to má cenu.

Hospody jsou k takovým setkáním ideálním místem.

Tento článek je součástí speciálního projektu Hospody se nevzdáme, který je sponzorovaný společností Budějovický Budvar. Ten můžete sledovat na stránce projektu nebo na sociálních Instagram a Facebook.

Podívejte se s námi na druhý díl naší pivní expedice. Tentokrát jsme vyrazili do budějovické legendy - hospody Masné krámy | Video: |  05:54

autor: Zdeněk Suchý | 24. 5. 2016 16:05

Související

    Pokračujte dál

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama