Zdravá strava? Všechno je naopak. Potravinářský průmysl falšuje studie, varuje Slimáková

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
5. 6. 2018 6:30
Populární výživová specialistka Margit Slimáková v květnu vydala Velmi osobní knihu o zdraví. Čtenářům v ní radí, jak zvládat jídlo, prevenci nemocí, léčení, kariéru, rodinu, pohyb i péči o sebe. Mimo jiné odhalí, jaké mýty se podařilo zakořenit potravinářské či farmaceutické lobby, a místo drahých triků radí jednoduchou poučku: jezte co nejvíc základních potravin a co nejméně těch průmyslově upravených. Projděte si malou ochutnávku z knihy, Aktuálně.cz ji připravilo na základě rozhovoru s autorkou, jenž se týkal hlavně stěžejní části publikace – jídla. Nahlédli jsme však i do kapitol o zdraví.
Foto: Shutterstock

Když se hodně hýbu, všechno spálím? Omyl

Aktuálně.cz: Tvrdíte, že pohybem nezhubneme, důležitá je úprava jídelníčku. Není potřeba se ale pravidelně hýbat a k tomu mít zdravý a střídmý jídelníček?

Margit Slimáková: Celá teorie spalování kalorií je přenesená z laboratoře a nerespektuje vliv hormonů a mikrobů, které v organismu máme. Tělo nefunguje tak jednoduše jako nějaký kalorimetr. To, co sníme, se může uložit v podobě bílkovin ve svalech, uložit v podobě tuku v tukové tkáni, spálit na energii, využít na tvorbu tepla. A nemůžu si dát buchtu a říct si, že chci, aby se mi uložila v podobě svaloviny.

Zásadní je náš hormonální systém, jenž rozhoduje o tom, jak se živiny využijí. Co se týče pohybu a hubnutí, tak když budeme běhat půl hodiny denně, tak nespálíme skoro nic. A když se začneme hýbat intenzivněji, tak budeme více unavení a hladoví a budeme více jíst. Pohyb je velmi důležitý, moc ho doporučuji, ale neplatí, že když se hýbu, můžu jíst, co chci, protože stejně všechno spálím.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy