Potraviny, které nakopnou vaše zdraví. Žádná exotika, ale sardinky, zelí či med

Nikola Bernard Nikola Bernard
11. 3. 2025 10:58
Potraviny poskytující spoustu živin nemusí pokaždé pocházet z druhého konce světa, ale pravé superpotraviny se často skrývají přímo v naší lednici nebo spíži. Sardinky, med, kysané zelí nebo vejce přinášejí spoustu benefitů. Holistický přístup ke stravování k tomu připojuje, že naše tělo potřebuje především lokální a sezonní potraviny v té nejlepší kvalitě. Tenhle seznam byste neměli minout.

Kuchařka a zastánkyně holistického přístupu Nikola Rotbauerová je toho názoru, že lidé by k jídlu měli přistupovat nejen jako k potravě nás nasytí, ale jako k faktoru, který komplexně ovlivňuje naše tělo. Zásadní je také zaměřit se na to, kdy a jak jíme, odkud potraviny pocházejí a jaký mají vliv na naši vnitřní pohodu.

U holistického stravování jde o životní styl, nikoliv dietu.  Je založeno na vynechání průmyslově zpracovaných potravin z jídelníčku. Seznam (super)potravin, na kterém se Rotbauerová podílela, obsahuje položky, které mnozí běžně naleznou ve své spižírně či v lednici, jsou lokální a měly by se konzumovat v té nejlepší kvalitě. I zde se opět prokazuje, jak je důležitý návrat ke kořenům.

Foto: Shutterstock

Včelí pyl

Čím dál více je v kuchyni užíván také včelí pyl, který je prodáván v podobě malých zlatých zrnek. Ty jsou plná vitaminů B, C, E, které podporují nervovou soustavu. Dále v nich nechybí zinek, selen a hořčík. Pyl pomáhá čistit tělo od toxinů, zlepšuje trávení a posiluje imunitu.

Nejlepší je včelí pyl zařadit do jídelníčku ráno nalačno. Dá se přidat do smoothies, posypat jím jogurt, kaši nebo salát. Pro jistotu začněte jednou čajovou lžičkou, jelikož včelí pyl může vyvolat alergickou reakci.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy