Potraviny, které nakopnou vaše zdraví. Žádná exotika, ale sardinky, zelí či med

Nikola Bernard Nikola Bernard
11. 3. 2025 10:58
Potraviny poskytující spoustu živin nemusí pokaždé pocházet z druhého konce světa, ale pravé superpotraviny se často skrývají přímo v naší lednici nebo spíži. Sardinky, med, kysané zelí nebo vejce přinášejí spoustu benefitů. Holistický přístup ke stravování k tomu připojuje, že naše tělo potřebuje především lokální a sezonní potraviny v té nejlepší kvalitě. Tenhle seznam byste neměli minout.

Kuchařka a zastánkyně holistického přístupu Nikola Rotbauerová je toho názoru, že lidé by k jídlu měli přistupovat nejen jako k potravě nás nasytí, ale jako k faktoru, který komplexně ovlivňuje naše tělo. Zásadní je také zaměřit se na to, kdy a jak jíme, odkud potraviny pocházejí a jaký mají vliv na naši vnitřní pohodu.

U holistického stravování jde o životní styl, nikoliv dietu.  Je založeno na vynechání průmyslově zpracovaných potravin z jídelníčku. Seznam (super)potravin, na kterém se Rotbauerová podílela, obsahuje položky, které mnozí běžně naleznou ve své spižírně či v lednici, jsou lokální a měly by se konzumovat v té nejlepší kvalitě. I zde se opět prokazuje, jak je důležitý návrat ke kořenům.

Foto: Shutterstock

Vnitřnosti

Vnitřnosti jako játra, srdce nebo ledviny vyživují a posilují lidský organismus. Orgány jsou bohaté na vitaminy, minerály, bílkoviny a živiny, které tělo potřebuje ke správnému fungování. Podporují imunitní systém a krvetvorbu, zvyšují energii, posilují zdraví pokožky.

Zařadit je do jídelníčku nemusí být pro všechny jednoduché, proto je občas nutná trocha kreativity. Z vnitřností je výborná paštika, zároveň se dají krásně zprudka orestovat na ghí a doplnit aromatickým kořením, které podporuje trávení. Do ochucovadel lze zařadit například rozmarýn, kmín, šalotku a česnek. Vnitřnosti je ideální podávat s pečenou zeleninou nebo opečeným křupavým kváskovým chlebem.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy