Potraviny, které nakopnou vaše zdraví. Žádná exotika, ale sardinky, zelí či med

Nikola Bernard Nikola Bernard
11. 3. 2025 10:58
Potraviny poskytující spoustu živin nemusí pokaždé pocházet z druhého konce světa, ale pravé superpotraviny se často skrývají přímo v naší lednici nebo spíži. Sardinky, med, kysané zelí nebo vejce přinášejí spoustu benefitů. Holistický přístup ke stravování k tomu připojuje, že naše tělo potřebuje především lokální a sezonní potraviny v té nejlepší kvalitě. Tenhle seznam byste neměli minout.

Kuchařka a zastánkyně holistického přístupu Nikola Rotbauerová je toho názoru, že lidé by k jídlu měli přistupovat nejen jako k potravě nás nasytí, ale jako k faktoru, který komplexně ovlivňuje naše tělo. Zásadní je také zaměřit se na to, kdy a jak jíme, odkud potraviny pocházejí a jaký mají vliv na naši vnitřní pohodu.

U holistického stravování jde o životní styl, nikoliv dietu.  Je založeno na vynechání průmyslově zpracovaných potravin z jídelníčku. Seznam (super)potravin, na kterém se Rotbauerová podílela, obsahuje položky, které mnozí běžně naleznou ve své spižírně či v lednici, jsou lokální a měly by se konzumovat v té nejlepší kvalitě. I zde se opět prokazuje, jak je důležitý návrat ke kořenům.

Foto: Shutterstock

Kysané zelí

Kysané zelí je vynikajícím přírodním zdrojem probiotik, která podporují zdraví střevní mikroflóry. Je bohaté na vitaminy, jako jsou C, B a K, dále minerály, včetně draslíku a vápníku. 

Konzumací kyselého zelí podpoříme obranyschopnost. Můžete si ho připravit sami doma, kvalitní produkty lze však sehnat i v obchodě se zdravou výživou či na trzích. Kvalitní kysané zelí by nemělo být tepelně upravené, sterilizované, pasterované a nemělo by obsahovat konzervační látky. Vyhýbat bychom se měli především kysanému zelí ve slaném nálevu.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy