Potraviny, které nakopnou vaše zdraví. Žádná exotika, ale sardinky, zelí či med

Nikola Bernard
11. 3. 2025 10:58
Potraviny poskytující spoustu živin nemusí pokaždé pocházet z druhého konce světa, ale pravé superpotraviny se často skrývají přímo v naší lednici nebo spíži. Sardinky, med, kysané zelí nebo vejce přinášejí spoustu benefitů. Holistický přístup ke stravování k tomu připojuje, že naše tělo potřebuje především lokální a sezonní potraviny v té nejlepší kvalitě. Tenhle seznam byste neměli minout.

Kuchařka a zastánkyně holistického přístupu Nikola Rotbauerová je toho názoru, že lidé by k jídlu měli přistupovat nejen jako k potravě nás nasytí, ale jako k faktoru, který komplexně ovlivňuje naše tělo. Zásadní je také zaměřit se na to, kdy a jak jíme, odkud potraviny pocházejí a jaký mají vliv na naši vnitřní pohodu.

U holistického stravování jde o životní styl, nikoliv dietu.  Je založeno na vynechání průmyslově zpracovaných potravin z jídelníčku. Seznam (super)potravin, na kterém se Rotbauerová podílela, obsahuje položky, které mnozí běžně naleznou ve své spižírně či v lednici, jsou lokální a měly by se konzumovat v té nejlepší kvalitě. I zde se opět prokazuje, jak je důležitý návrat ke kořenům.

Foto: Shutterstock

Sardinky

Sardinky jsou považovány za jednu z nejlepších superpotravin, a to díky jejich jednoduchému skladování a použití i obsahu všech živin. Jsou plné omega 3 mastných kyselin, bílkovin, vitaminu D a B12 i vápníku. Pomáhají snižovat zánět v těle a podporují růst svalů, regeneraci tkání, zdraví pokožky a činnost nervového systému. Posilují imunitní systém a jsou klíčové pro zdraví srdce, protože pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a zlepšují prokrvení. V neposlední řadě slouží třeba k podpoře zdravých kostí a zubů.

Sardinky je důležité konzumovat i s kůží a kostmi, které se v jídle rozpadají a nejsou cítit. Ideální jsou do pomazánek s vajíčkem, pažitkou a hrubozrnnou hořčicí. Dají se použít do rajčatové omáčky na těstoviny a lze si na nich pochutnat pouze s kváskovým chlebem a s farmářským máslem. Lze je zkombinovat i s batáty, díky tomu poznáte nové a zajímavé chutě.

 

Právě se děje

Další zprávy