Petra Jansová
15. 1. 2016 11:34
McDonald's pokračuje v kampani Na rovinu, ve které otevřeně diskutuje nad kvalitou svých pokrmů a uvádí na pravou míru řadu mýtů a polopravd. Vyvrací například informace, že české pobočky prodávají maso napíchané antibiotiky, že místo vajec používají náhražky nebo že se nugety vyrábějí z růžové hmoty. „Neznám recepturu a technologické postupy tohoto fastfoodového řetězce. Zákazníci by ale měli mít obecné povědomí, které můžeme nazvat i zdravotní gramotností, že fastfoodové řetězce se nehodí jako běžná alternativa každodenního pokrmu,“ kontruje dietoložka Hana Mojžíšová. Na žádost redakce okomentovala mýty, které se McDonald’s snaží vyvrátit.
Zabíjí burger od McDonald’s člověka vysokým počtem kalorií?
Mýtus: Burger od McDonald’s člověka zabíjí vysokým počtem kalorií, levnými surovinami a koktejlem chemických látek, který způsobuje, že jídlo neplesniví ani po letech.
McDonald's: Maso v hamburgerech je podle fastfoodového řetězce stoprocentní hovězí a za syrova má jen 20 procent tuku. Ochucuje se pouze solí a pepřem po ogrilování. Hamburgery neplesniví, protože jsou skladovány za dodržování přísných hygienických pravidel. "Přísná pravidla pro kvalitní a hygienické zpracování surovin a pro přípravu pokrmů u McDonald’s mohou způsobovat, že výrobky McDonald’s vyschnou dříve, než je plíseň stihne napadnout, nebo plesniví až za delší čas."
Hana Mojžíšová, dietoložka: V případě, že McDonald´s používá takové maso, jak tvrdí, pak je to podle lékařky z hlediska výživy v pořádku. Rozhodně ale doporučuje místo housky a hranolků si dát k masu jinou přílohu. "Vařený brambor či zeleninový salát by byl lepší než houska a hranolky. Většina populace má minimální množství byť i běžného pohybu v kancelářích… A právě toto je ohromná skupina zákazníků, která by odlehčení tradičních receptur ocenila."