Petra Jansová
15. 1. 2016 11:34
McDonald's pokračuje v kampani Na rovinu, ve které otevřeně diskutuje nad kvalitou svých pokrmů a uvádí na pravou míru řadu mýtů a polopravd. Vyvrací například informace, že české pobočky prodávají maso napíchané antibiotiky, že místo vajec používají náhražky nebo že se nugety vyrábějí z růžové hmoty. „Neznám recepturu a technologické postupy tohoto fastfoodového řetězce. Zákazníci by ale měli mít obecné povědomí, které můžeme nazvat i zdravotní gramotností, že fastfoodové řetězce se nehodí jako běžná alternativa každodenního pokrmu,“ kontruje dietoložka Hana Mojžíšová. Na žádost redakce okomentovala mýty, které se McDonald’s snaží vyvrátit.
Přepálený palmový olej
Mýtus: Smažené pokrmy se připravují na přepáleném palmovém oleji, který je plný chemických látek způsobujících rakovinu a kardiovaskulární problémy.
McDonald’s: V restauracích se ke smažení využívá pouze směsi řepkového a slunečnicového oleje s obsahem trans nenasycených mastných kyselin pod 2 procenta, což je minimum, kterého lze při jeho výrobě dosáhnout.
Hana Mojžišová: Ani s tímto tvrzením podle dietoložky bez bližší znalosti využívaných technologických postupů nelze polemizovat. Připomíná ale, že nestíhání vlastní přípravy stravy je nešvarem dnešní moderní doby. "Stojí nás to zdraví a kondici. Jsme však zodpovědní sami za sebe a my dospělí i za naše děti. Zákazníci by měli mít obecné povědomí, které můžeme nazvat i zdravotní gramotností, že fastfoodové řetězce klasického typu – McDonald´s se nehodí jako běžná alternativa každodenního pokrmu."