Petra Jansová
15. 1. 2016 11:34
McDonald's pokračuje v kampani Na rovinu, ve které otevřeně diskutuje nad kvalitou svých pokrmů a uvádí na pravou míru řadu mýtů a polopravd. Vyvrací například informace, že české pobočky prodávají maso napíchané antibiotiky, že místo vajec používají náhražky nebo že se nugety vyrábějí z růžové hmoty. „Neznám recepturu a technologické postupy tohoto fastfoodového řetězce. Zákazníci by ale měli mít obecné povědomí, které můžeme nazvat i zdravotní gramotností, že fastfoodové řetězce se nehodí jako běžná alternativa každodenního pokrmu,“ kontruje dietoložka Hana Mojžíšová. Na žádost redakce okomentovala mýty, které se McDonald’s snaží vyvrátit.
Kuřata plná antibiotik
Mýtus: Kuřata a skot, ze kterých se vyrábí maso pro McDonald’s, jsou krmeny antibiotiky a stimulanty, aby zvířata nebyla nemocná a rychle narostla. Jejich maso pak obsahuje léčiva, která jsou používána i v lidské medicíně.
McDonald's: Společnost se v tomto případě brání odkazem na platnou legislativu Evropské unie z roku 2006, která používání antibiotických stimulátorů růstu v krmivu bez výjimky zakazuje. "V případě, že zvíře onemocní, se jakákoliv léčiva podávají pod dohledem veterinárního lékaře a po vysazení léčby musí být dodržena ochranná lhůta, než je dotyčné zvíře poraženo, aby nebyla léčiva obsažena v mase," tvrdí zástupkyně společnosti.
Hana Mojžíšová: V tomto případě lze podle dietoložky věřit, že vše funguje podle zákona. "Věřme, že i kontroly orgánů státní správy kontrolují různé výrobce potravin, fastfoodové řetězce nevyjímaje," dodává.