Praha - Oldřich Sahajdák z restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise zvítězil v prvním ročníku ankety, a nechal tak za sebou Romana Pauluse, šéfkuchaře hotelu Radisson Blu Alcron, i Jana Punčocháře z restaurace La Terroir. Ti obsadili druhé, resp. třetí místo. Na dnešním setkání s novináři to řekl garant letošního ročníku Vladimír Poštulka.
Žebříček v anketě Zlatý kuchař sestavila odborná veřejnost včetně lidí, kteří o gastronomii píší. Jejím zavedením se pořadatelé inspirovali v Německu, kde podobný žebříček sestavuje redakce časopisu Der Feinschmecker.
Redaktoři časopisu Gastro & Hotel a pořadatelé tuzemské ankety oslovili celkem 40 gastronomických odborníků, z nichž nakonec v anketě hlasovalo 29. Ti do první desítky zvolili ještě Jaroslava Sapíka, Zdeňka Pohlreicha či Jiřího Štifta.
Výsledky ankety:
| 1. | Oldřich Sahajdák, La Degustation |
| 2. | Roman Paulus, Alcron |
| 3. | Jan Punčochář, Le Terroir |
| 4. | Jiří Štift, Essensia Mandarin |
| 5. | Miroslav Kalina, Kalina |
| 6. | Pavel Sapík, U zlaté studny |
| 7. | Jaroslav Sapík, U koně Klokočná |
| 8. | Richard Fuchs, CottoCrudo |
| 9. | Zdeněk Pohlreich, Cafe Imperial a Divinis |
| 10. | Jan Horký, Franc. restaurace v Obecním domě |
Vítěz ankety Sahajdák (39) má profesní zkušenosti z Německa, Itálie, Portugalska, Nového Zélandu i prestižních kuchařských kurzů Amerického kulinářského institutu (C.I.A.). Pracoval v několika restauracích Ambiente, je velkým zastáncem a propagátorem české kuchyně. Nyní je spolumajitelem a šéfkuchařem restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, která je držitelem michelinské hvězdičky.













