Omyly, pokuty, sebevraždy a vrácení ocenění: Co s sebou přináší prestižní michelinská hvězda

Petra Jansová Petra Jansová
26. 3. 2018 14:03
První michelinský průvodce vyšel v roce 1900, první hvězda byla udělena o šestadvacet let později. Za celou historii jich pak byly uděleny stovky. Mimo Evropu se michelinští komisaři vydali až v 21. století. Hodnotí se nejenom kvalita jídla, ale i obsluhy. A přestože michelinská hvězda patří k nejprestižnějším gastronomickým oceněním, stává se, že o ni šéfkuchaři nestojí a usilují o její vrácení.
Jay Faiová, bistro v Bangkoku
Jay Faiová, bistro v Bangkoku | Foto: ČTK

Bangkocká kuchařka chce vrátit michelinskou hvězdu

O vrácení michelinské hvězdy uvažuje i bangkocká kuchařka Jay Faiová. Ta své jídlo, především pak oblíbenou krabí omeletu, prodávala ve stánku na rohu ulice Soi Samran Rat v Bangkoku vcelku nenápadně několik let.

Když ale loni v prosinci obdržela jednu michelinskou hvězdu, stály na její jídlo před bistrem dlouhé fronty. Ocenění kuchařce prý způsobuje samé potíže. "Mnoho lidí se prostě přijde podívat, a ne jíst," citoval šéfkuchařku britský deník The Independent.

 

Právě se děje

Další zprávy