Omyly, pokuty, sebevraždy a vrácení ocenění: Co s sebou přináší prestižní michelinská hvězda

Petra Jansová Petra Jansová
26. 3. 2018 14:03
První michelinský průvodce vyšel v roce 1900, první hvězda byla udělena o šestadvacet let později. Za celou historii jich pak byly uděleny stovky. Mimo Evropu se michelinští komisaři vydali až v 21. století. Hodnotí se nejenom kvalita jídla, ale i obsluhy. A přestože michelinská hvězda patří k nejprestižnějším gastronomickým oceněním, stává se, že o ni šéfkuchaři nestojí a usilují o její vrácení.
Oceněná restaurace Le Suquet.
Oceněná restaurace Le Suquet. | Foto: Bras

Michelin poprvé vyškrtl restauraci na žádost šéfkuchaře

Mít alespoň jednu michelinskou hvězdičku je snem snad každé luxusní restaurace. Francouzský šéfkuchař Sébastien Bras má rovnou tři taková ocenění, ale v letošním průvodci restaurací Michelin už je mít nebude.

Ne proto, že by se jeho restaurace zhoršila, ale proto, že o to sám požádal. A vedení renomovaného průvodce mu vyhovělo. Poprvé v historii tak byla vyškrtnuta restaurace na žádost šéfkuchaře.

 

Právě se děje

Další zprávy