Paříž - Až si příště zkusíte vyfotit večeři v luxusní francouzské restauraci, nedivte se, pokud na vás vyběhne z kuchyně rozzuřený šéfkuchař.
Už několik francouzských restaurací ověnčených michelinskými hvězdičkami začalo mít dost hostů fotících si chytrými telefony jídlo, aby ho vystavili na sociálních sítích. A jsou odhodlané zakročit proti tomu, pro co se vžilo označení "food-porno", napsala agentura AFP.
Gastronomičtí blogeři a dokonce i někteří šéfkuchaři obrázky jídla hájí jako svobodu publikování, ale podle mnohých tento druh sdílení už zašel příliš daleko.
Dobrou chuť a zákaz focení
"Všechno má svůj správný čas a místo," řekl Alexandre Gauthier, šéfkuchař restaurace La Grenouillere v severofrancouzském městě La Madelaine-sous-Montreuil. "Snažíme se zákazníkům poskytnout pauzu, krátký oddych v životě. Ale na to je třeba, aby vypnuli mobilní telefony," dodal.
Formálně sice používání fotoaparátů ve své restauraci nezakázal, ale obrázek přeškrtnutého fotoaparátu umístil do jídelníčku. "Lidi už se neumějí odpojit," řekl AFP. "Předtím si fotili rodinu nebo babičku, ale teď si fotí jídlo," dodal.
"To by nám mohlo lichotit, ale v naší restauraci není příliš mnoho světla, takže je třeba používat blesk. A nad každým jídlem zazní 'Nehýbat', jinak se musí fotit třikrát. Pak se fotka pošle na Twitter a čeká se na palce nahoru a odpovídá se na komentáře... a mezitím je jídlo studené," postěžoval si.
Fotky jídla jako krádež
Gilles Goujon, šéfkuchař tříhvězdičkové restaurace L'Auberge du Vieux Puits v jihofrancouzském městě Fontjoncouse, je podle svých slov čím dál tím víc znechucený špatnou etiketou amatérských fotografů jídla. Snímky navíc "odebírají prvek překvapení" u některých z jeho pokrmů a "kradou kousek intelektuálního vlastnictví" jejich autora.
"Nemluvě o tom, že fotka z ne moc kvalitního chytrého telefonu je jen zřídka dobrá," dodal Goujon. "Neposkytuje to nejlepší obrázek naší práce. A je to otravné."
Francouzští šéfkuchaři nejsou sami. Také ve Spojených státech sílí odpor vůči příliš dotěrnému focení a některé z lepších restaurací už fotografování v podniku zakazují.
Food-porno je reklama
Francouzský foodblogger Stephane Riss ovšem tvrdí, že ti, kdo kritizují fotografování jídla, reagují zbytečně přehnaně. "Čím víc se o šéfkuchařích mluví, tím je to pro ně lepší," řekl.
"Fotky je zviditelňují a zvyšují jejich zisky. A spadají pod svobodu tisku," dodal Riss a naznačil, že se někteří šéfkuchaři bojí kontroly fotografů, díky nimž nelze špatně naservírované jídlo popřít. "Šéfkuchaři teď musí denně podávat špičkový výkon, protože jakmile udělají jedinou chybu, skončí na internetu," prohlásil Riss.
A také někteří šéfkuchaři šílenství jménem food-porno vítají. David Toutain, jehož stejnojmenná pařížská restaurace je miláčkem gastronomických kritiků, tvrdí, že mu v kariéře hodně pomohly osobní reference hostů šířené prostřednictvím internetu. "Člověk musí jít s dobou," řekl. "Sociální sítě mi pomohly nastartovat kariéru a dál mi pomáhají. Je to reklama," dodal.