VIDEOSPECIÁL: Zopakujte si lví uchazeče

3. 3. 2007 0:00
Praha - Týden po oscarovém večeru se hlásí Český lev. V sobotu budou vyhlášeny nejlepší české filmy loňského roku. Podívejte se na uchazeče o ceny.
Favoritem cen je Menzelův Anglický král
Favoritem cen je Menzelův Anglický král | Foto: Bioscop

Co do počtu nominací je favoritem večera, který bude moderovat rekordních patnáct moderátorů v čele s  Igorem Chmelou, Menzelův Anglický král s jedenácti zásahy. Za ním se přetahují Kráska v nesnázích s osmi a Grandhotel se sedmi nominacemi.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Po dvou nominacích mají Pravidla lži, Hezké chvilky bez záruky a animované Fimfárum 2. Jednu nominaci si připsali Účastníci zájezdu, Rock podvraťáků, Jak se krotí krokodýli a Prachy dělaj člověka.

Z dvacítky loni uvedených českých filmů do nominací vůbec nezasáhly teenagerské komedie Experti, Panic je na nic a Rafťáci ani plyšové trio Po hlavě do prdele, Mezi námi přáteli a Všechno nejlepší.

Žádné nominace ovšem nezbyly ani na debuty Marta, Indián a sestřička, Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí a O dve slabiky pozadu.

Připomeňte si ukázkami deset filmů, které čeští akademici považují za to nejlepší z loňského českého filmového roku.

Obsluhoval jsem anglického krále - Menzelova pro mnohé sladkobolná adaptace nejslavnějšího Hrabalova románu se navzdory nelichotivým kritikám dočkala nejvíc nominací a je pravděpodobné, že bude lvímu večeru kralovat.
Kráska v nesnázích - V pořadí šestý film tandemu Hřebejk Jarchovský vypráví o lásce mezi bohatým emigrantem a českou kráskou, toho času v nesnázích. V hlavních rolích Anna Geislerová, Josef Abrhám a skvělý Jiří Schmitzer.
 Grandhotel - Ondříčkův Grandhotel natočený podle scénáře spisovatele Jaroslava Rudiše se odehrává v městě Liberci a na mlhami opředeném vysílači Ještěd, kde se potlouká meteorolog Marek Taclík a sličná servírka Klára Issová.
Pravidla lži - Podle kritiků nejlepší snímek loňského roku je temný thriller, odehrávající se na pozadí osudů několika bývalých narkomanů v odvykací komunitě. Je mezi nimi i Jiří Langmajer, Jan Budař či Jaroslav Plesl.
Hezké chvilky bez záruky - K filmu se loni vrátila i Věra Chytilová s příběhem terapeutky, která se ve své ordinaci s Freudem nad hlavou setkává s mnoha pozoruhodnými pacienty včetně Bolka Polívky, Jany Krausové či Davida Vávry.
Fimfárum 2 - Paleček, Tři sestry a prsten, Moře strýčku proč je slané a Hrbáči z Damašku: čtyři kousky z Werichova Fimfára ožily v animovaném filmu od Jana Baleje, Aurela Klimta, Vlasty Pospíšilové a Břetislava Pojara.
Účastníci zájezdu - Další adaptace Vieweghova románu se stala diváckým hitem loňského roku. Režisér Jiří Vejdělek v ní dal příležitost řadě oblíbených i méně známých českých herců. Excelovala Anna Polívková.
Rock podvraťáků - Druhý loňský film Karla Janáka po předchozích Rafťácích potvrdil, že tenhle režisér nejradši řeší problémy mládí. V mixu teenagerského filmu a gangsterky se opět vrátila dvojice Kotek- Mádl.
Jak se krotí krokodýli - Krom Chytilové se loni s novým filmem ohlásila i Marie Poledňáková. V rodinné kmoedii Jak se krotí krokodýli se vrátila k hrdinům svých slavných komedií o velrybě a polepšovně.
Prachy dělaj člověka - Pokus o Dannyho parťáky po česku si po svém vyložil největší kriminální kauzy posledních let. Ústřední trojici zlodějíčků si zahráli Ondřej Vetchý, Tomáš Hanák a Michal Suchánek.

 

 

Právě se děje

Další zprávy