Mezi námi přáteli, to je ale ptákovina

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 10. 2006 0:00
Recenze - Zrzavý krakonoš Leon si jednoho rána, jsa odmítnut partnerkou, položí osudovou otázku: Mám ho malýho?
Mezi námi přáteli
Mezi námi přáteli | Foto: Atypfilm

Ano, do kin vstupuje film Mezi námi přáteli, amatérské dílko, v němž se veřejnoprávní investigativec Vlado Štancel vyrovnává (nejen) s velikostí svého penisu.

Otázku se snaží zodpovědět nejrůznějšími způsoby, například poměřováním s orgánem přítele. Přitom je ale samozřejmě načapán onou partnerkou Vlaďkou, kterou pohled na dva holé zadky přivede k domněnce, že její Leonek je asi homosexuál.

Mezi námi přáteli
Mezi námi přáteli | Foto: Zuzana Štancelová

Jako hlavní zlo je do snímku implantován Dalibor Gondík coby nadsamec Tomáš, jehož přítelkyně svými orgastickými výkřiky roztřásá celý dům, ve kterém pochopitelně bydlí i náš Leon. A aby těch náhod nebylo málo, Leonova manželka zas pracuje s Tomášem, což samozřejmě násobí Leonovu žárlivost a pocity méněcennosti.

Paralelně s penisovou zápletkou se vyvíjí zápletka investigativní. Slizký Tomáš se vydává po stopách zkorumpovaných Čecháčků, které následně vydírá, aby mu dali peníze, jinak odvysílá kompromitující materiály o jejich osobách.

Dočkáme se i bohatého rejstříku zkarikovaných vedlejších postav; mezi nimi vyniká Leonův hluboce věřící švagr, který ho atakuje přihláškou do své sekty.

Infobox
Autor fotografie: Zuzana Štancelová

Kromě přehrávajících amatérů - vedle Štancela si ve filmu zahrála i produkční snímku a producent ČT - ve filmu vystupuje i Jan Přeučil ve stabilně slizské roli chápavého sexuologa.

Štancel se pochopitelně ujal scénáře, režie i hlavní role. Ani pro jedno z toho ale očividně vlohy nemá. Představme si opravdu hodně špatnou a levně vypadající televizní inscenaci - Mezi námi přáteli je ještě o stupínek horší.

Jistě, má to své kouzlo pro milovníky bizarnosti, ale je to kouzlo nechtěného.

Nechtěně v paměti utkví i fekální scéna, v níž se Leon na obědě u švagra zahledí na švagrovo dítě, posedávající vedle stolu na nočníku.

Mezi námi přáteli: Vlado Štancel s Jaromírem Dulavou
Mezi námi přáteli: Vlado Štancel s Jaromírem Dulavou | Foto: Zuzana Štancelová

Zatímco Leon se láduje falickým párkem, dítě se začne zaobírat vlastními výkaly a posléze olizovat ruce, kterými exkrement ohmatávalo.

Za připomenutí stojí i scéna, v níž Leon v bazénových sprchách nenápadně pohledem poměřuje penisy ostatních mužů a následně je za to zkopán a zmlácen - aby hned v následujícím obraze šel zase neúnavně dál za svým cílem. Štancel zapojuje i rádoby rafinovanější filmové prostředky jako vnitřní monology či zmíněnou falickou symboliku, která do filmu proniká skrze věčné scény s párky a klobásami.

Mezi námi přáteli: Vlado Štancel s Janem Přeučilem
Mezi námi přáteli: Vlado Štancel s Janem Přeučilem | Foto: Zuzana Štancelová

Ve shodě s jeho povoláním navíc míří satirický osten na různé nešvary současnosti, nechybí trocha toho lidového humoru. Vše doplňuje podivná jekavá hudba.

Celek budí dojem, že si z nás buď investigativec Štancel dělá srandu, nebo pod vlivem trvalého ohrožení vyplývajícího z jeho práce totálně přišel o rozum a film je obrazem vnitřního života českého veřejnoprávního novináře stiženého krizí středního věku.

Snad pak zafunguje aspoň jako psychoterapie. Jinak by se totiž hodil spíš na Novu o druhé hodině ranní. Označení ptákovina je vzhledem k obsahu velká pochvala.

Mezi námi přáteli, ČR 2006. Režie Vlado Štancel, kamera František Procházka, hudba Martin Hybler, hrají Vlado Štancel, Ivana Buková, Richard Medek, Jan Přeučil, Dalibor Gondík a další. 85 minut, distribuce Atypfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy