Takhle se v Česku krotí krokodýli

Irena Hejdová Irena Hejdová
12. 1. 2006 0:00
Recenze - Soudný člověk dnes k nové české komedii přistupuje spíš s obavami. A co když se k režii vrátí po patnácti letech Marie Poledňáková?

Po všech těch troškovských i jiných pokusech lze očekávat jen oplzlé sexuální vtipy, trochu té komunální satiry, trapný humor a především spoustu toporně hrajících celebrit. Ale film Jak se krotí krokodýli je komedie překvapivě normální, milá a zábavná; i když i na ty celebrity dojde.

Na trailer k filmu Jak se krotí krokodýli se podívejte ZDE.

Václav Postránecký, Eva Holubová a Bára Štěpánová
Václav Postránecký, Eva Holubová a Bára Štěpánová | Foto: Falcon

Marie Poledňáková je autorkou veleoblíbených komedií Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977),  Jak dostat tatínka do polepšovny (1978) a S tebou mě baví svět (1982). Ve všech dokázala cit pro vedení nejen dětských herců i smysl pro humor, který není laciný a přitroublý. Ostatně schopnost přiblížit rodinnou atmosféru, u níž roztaje i cynik, vynesla posledně jmenovanému snímku titul komedie století.

I v novém filmu vystupují různí členové jedné rodiny; v povoláních rodičů tak trochu inspirovaní "velrybími" komediemi. Prolíná se tu však několik paralelních dějových rovin. Asi nejnosnější se odehrává ve vděčném prostředí školy v přírodě, kde je kromě dcery Amálky i tatínek Luboš coby zdravotní doprovod.

Nikola Říhová v roli Lórové
Nikola Říhová v roli Lórové | Foto: Falcon

Protiváhou je příběh dědy Pepíka uháněného třemi ženami. Další linie jsou doplňující a v podstatě nemají vývoj; to platí o mamince Anně, ale hlavně o příběhu syna Vaška, který se chystá na ekologickou expedici - tento motiv má nejspíš přitáhnout mladé diváky, ale vyznívá spíš trochu karikaturně.

V přesně vyvážené směsi humoru a dojetí  - což píšeme i s rizikem, že budeme obviněni ze sentimentality a propagace filmu, který podpořil portál centrum.cz - jsou nejvtipnější slovní přestřelky mezi nápadnicemi dědy Pepíka, vydařená je i scéna s traktorem. Divácky vděčné jsou scény se sebeironickou Naďou Konvalinkovou, která v roli tlusté vychovatelky Boženky připomíná rozjetý tank. A samozřejmě všechny obrazy ze školy v přírodě. Obrazy z vesnického prostředí oproti nim zavánějí komunálností a rušivě působí i neobratná práce s product placementem.

Přesto lze Poledňákové režii nejsnadněji charakterizovat slovem uměřená. Děti jsou právě tak roztomilé, aby nepůsobily přeslazeně; vtipy jsou právě tak vtipné, aby nesklouzávaly k trapnosti; dojemné scény jsou dávkované tak, aby nepůsobily vyděračsky.

scéna u vodopádu
scéna u vodopádu | Foto: Falcon

Režisérka osvědčuje také cit pro absurdní situace, jako je tu baletění vesnických žen; i celebritám se pod jejím vedením docela daří a působí tu překvapivě přirozeně. Kdo by něco takového řekl třeba o Danu Nekonečném: rozjeté kuchyňsko-taneční scény excentrických rodičů Koudelkových jsou i zásluhou kameramana Martina Duby bezchybné.

Sama režisérka říká, že její film je "o obyčejné lidské touze nebýt osamělý, mít vedle sebe někoho, koho mám rád a kdo by miloval mě". Tuto touhu zde nejsilněji zastupují sousedka Jitka (Eva Holubová) a malý Vítek Koudelka. Obě postavy jsou ve svém smutku a nespokojenosti se světem dojemné; chtělo by se říci tragické, kdyby to nebyl film Marie Poledňákové; Holubová na vesnické tancovačce či každodenní čekání malého Vítka na vytoužený dopis od rodičů patří k nejlepším okamžikům.

V dětských rolích vyniká kromě Tomáš Péče (Vítka) i Nikola Říhová, v dospělých krom výše zmíněné Evy Holubové ještě Bára Štěpánová a Miroslav Etzler coby tatínek; maminka Ingrid Timkové, která na něj čeká na vesnické chalupě, oproti tomu působí poněkud chladně a nevýrazně.

Marie Poledňáková dokazuje, že česká rodinná komedie může být i vkusná a vtipná. O krokodýlech to nevíme, ale tenhle žánr na rozdíl od jiných současných tvůrců krotit umí.

 Jak se krotí krokodýli
ČR 2006, distribuce Falcon
Námět, scénář, režie: Marie Poledňáková
Kamera: Martin Duba
Střih: Alois Fišárek
Hudba: Petr Malásek
Zvuk: Jiří Klenka
Producent: Bio Illusion Miloslav Šmídmajer
Hrají: Miroslav Etzler, Ingrid Timková, Jiří Mádl, Václav Postránecký, Eva Holubová, Sabina Laurinová, Tereza Duchková, Dan Nekonečný, Josef Vojtek, Jitka Schneiderová, Jaroslava Kretschmerová, Bára Štěpánová, Naďa Konvalinková a další
Webové stránky filmu najdete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy