40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Ron Mueck: Man in a Boat, 2002
Ron Mueck: Man in a Boat, 2002 | Foto: Galerie Rudolfinum

A Cool Breeze

Galerie Rudolfinum, Praha
24. dubna až 11. srpna

Hlavním tématem výstavy A Cool Breeze, kterou na léto připravuje pražská Galerie Rudolfinum, budou sochy a figura. Kurátor Petr Nedoma vedle sebe postaví díla mezinárodně respektovaných sochařů a sochařek starší i střední generace, aby odkryl "minulé konvenční kódy ideálu krásy a zobrazení člověka".

"Výzva, kterou s sebou přináší tradice figurálního zpracování, vede k těm nejprogresivnějším a nejinovativnějším příkladům současného sochařství," vysvětluje kurátor Nedoma.

V Rudolfinu tak budou stát hyperrealistické lidské postavy proslulého londýnského sochaře původem z Austrálie Rona Muecka, dále velké, popkulturou inspirované plastiky Američana Paula McCarthyho nebo díla Berlíňanky Isy Genzkenové. Z českých autorů nebude chybět například Krištof Kintera, jehož předloňská přehlídka byla v pořadí 100. v porevoluční historii Rudolfina.

 

Právě se děje

Další zprávy