40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Boudníkův Zelený obraz byl vloni vydražen za 1,1 milionu korun.
Boudníkův Zelený obraz byl vloni vydražen za 1,1 milionu korun. | Foto: 1. Art Consulting Praha

Vladimír Boudník

Pražákův palác, Moravská galerie v Brně
10. dubna až 10. srpna

Umělce samouka, grafika Vladimíra Boudníka, kterého Bohumil Hrabal ve své povídce nazval Něžným barbarem, připomene velká jarní výstava Moravské galerie v Brně. Kurátor Ondřej Chrobák představí zejména přesah Boudníkovy tvorby směrem k uměleckému experimentu a performancím.

Boudník proslul jako průkopník grafických technik, založil i vlastní směr řečený explosionalismus. "Každý z vás bude umělcem, zbaví-li se předsudků a netečnosti," hlásal v jeho manifestu. V tomto duchu se Boudník vydával do ulic na happeningy či improvizované přednášky, aby své vize demonstroval. Na oprýskaných zdech dotvářel skvrny, nebo je překresloval na papír.

Ke konci života Boudník trpěl uměleckou krizí i psychickými problémy. V prosinci 1968 byl nalezen oběšen ve svém pokoji na klice u dveří. Bylo mu pouhých 44 let. Jeho tragický skon ale nebyla, jak se traduje, sebevražda. "Pro Boudníka byla především láska pokušením smrti, chtěl prožít oboje, stranguloval se (přiškrtil) a zahynul," konstatoval kdysi historik umění a kritik Jindřich Chalupecký.

 

Právě se děje

Další zprávy