40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Josef Šíma: Podobizna Bérenice Abbottové
Josef Šíma: Podobizna Bérenice Abbottové | Foto: Národní galerie

Josef Šíma: Cesta k vysoké hře

Valdštejnská jízdárna, Národní galerie, Praha
19. dubna až 30. července

Jednou z nejsledovanějších výstav uplynulého roku byla ta v Moravské galerii v Brně, která se zaměřila na působení výtvarníka Josefa Šímy ve skupině Vysoká hra. Přehlídka připravená kurátorkou Annou Pravdovou, jež obsahuje zápůjčky z pařížského Centre Pompidou či muzea v Remeši, se letos v obměněné podobě ukáže v Praze.

Působení v umělecké skupině Vysoká hra, francouzsky známé pod názvem Le Grand Jeu a cíli blízké surrealistickému hnutí, znamenalo v tvorbě Josefa Šímy obrat. Členové spolku, zejména básníci, se pokoušeli proniknout za hranice reálného. Inspiraci čerpali z mytologie, podvědomí či ezoterického myšlení.

"Vysoká hra je výlučně ničivá. Zničení však je jen jednou tváří proměny, jejíž druhou tváří je tvorba. Jsme odhodláni ke všemu, hotovi vsadit sebe samy, abychom podle potřeby zpustošili, zkazili, zlehčili," uvádí manifest skupiny, s níž Šímu pojilo odmítání zavedeného způsobu života, předsudků či komerce.

S Le Grand Jeu vystavoval třeba v galerii na pařížské adrese Rue Bonaparte 12 poblíž dnešního českého konzulátu. Skupina, jejíž francouzskou revue předloni poprvé v českém překladu vydalo nakladatelství Malvern, se rozpadla roku 1932. Někteří členové pak přešli k surrealistům.

 

Právě se děje

Další zprávy