40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Václav Cigler při loňském rozhovoru pro časopis Ego! Hospodářských novin.
Václav Cigler při loňském rozhovoru pro časopis Ego! Hospodářských novin. | Foto: Tomáš Tesař

Václav Cigler: Retrospektiva

Severočeská galerie výtvarného umění, Litoměřice
16. května až 30. června 2019

Velká výstava mezinárodně proslulého skláře, architekta a pedagoga bude oslavou jeho devadesátin. Václav Cigler patří k silné generaci, která na scénu vstoupila v 60. letech minulého století a dokázala se etablovat také v zahraničí.

Mimo české galerie a muzea jsou dnes Ciglerova díla zastoupena v mnoha zahraničních sbírkách. Letošní přehlídka v Litoměřicích zahrne starší, klasickou tvorbu sklářských objektů, téměř neznámé velkoformátové kresby, ale také šperky nebo architektonické krajinné vize, využívající fotografie dotvořené technikou airbrush. Přehlídka zahrne i Ciglerovy prostorové instalace.

Václav Cigler roku 1965 založil a do roku 1979 vedl ateliér Sklo v architektuře na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Zaměřoval se na plastické objekty z broušeného optického skla, návrhy a realizace osvětlovadel a šperků, kresby, prostorové projekty či kompozice pro architekturu. Od roku 1999 spolupracuje s architektem Michalem Motyčkou, který připravuje jeho výstavy a domýšlí projekty v závislosti na prostoru k realizaci.

Právě ve spolupráci s Motyčkou chystá Cigler také druhou přehlídku, která se uskuteční od 21. března v Muzeu umění Olomouc. Poprvé v historii této instituce využije všech jejích budov. Obě výstavy také patrně připomenou, že Cigler byl vloni na předávání cen Czech Grand Design uveden do Síně slávy.

 

Právě se děje

Další zprávy