40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Foto: Oblastní galerie Liberec

Nová citlivost Běly Kolářové

Oblastní galerie Liberec
28. června až 29. září

Devět let po své smrti zůstává Běla Kolářová, manželka Jiřího Koláře, zapsána jako mezinárodně ceněná fotografka a výtvarná umělkyně. Přestože od jejích prvních experimentů s fotografií už uplynulo přes šedesát let, dodnes působí svěže.

Právě rané fotografické cykly Kolářové, její asambláže nebo kresby vytvářené líčidly představí výstava, kterou pro Oblastní galerii Liberec chystá kunsthistorička Marie Klimešová.

Běla Kolářová neprošla výtvarnými školami, celou svou osobností se však orientovala na moderní evropskou kulturu. K výtvarné tvorbě přistupovala originálně a citlivě, se záměrem zapomenout na to, co už v umění bylo vykonáno, míní Klimešová.

"Jako jedna z mála českých umělců šedesátých let spojovala nesmírně jemnou reflexi světa s řádem geometrie, a dodala tak své tvorbě univerzální, nadčasovou kvalitu. Bylo by zbytečné a snad i škodlivé uvažovat o jejím díle jako o 'ženském' umění. Je to dílo hluboké, svébytné a stále udivující, má svá tajemství, dokonalost a živý základ," vysvětluje Marie Klimešová.

 

Právě se děje

Další zprávy