40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Paul Signac: Parník L’Hirondelle na Seině, 1901
Paul Signac: Parník L’Hirondelle na Seině, 1901 | Foto: Národní galerie

Francouzský impresionismus

Palác Kinských, Národní galerie, Praha
28. června až 20. října

Pod vedením generálního ředitele Jiřího Fajta začala pražská Národní galerie využívat palác Kinských na Staroměstském náměstí k výstavám, které mají potenciál oslovit kolemjdoucí, a snaží se tak zužitkovat potenciál své turisticky nejatraktivnější budovy.

Letos toho galerie využije k souborné přehlídce 60 děl francouzských impresionistů, která budou zapůjčena z dánského státního muzea Ordrupgaard.

Zastoupeni zde budou Claude Monet, Edgar Degas, Auguste Renoir, Alfred Sisley či Camille Pissarro, romantickou malbu má reprezentovat Eugène Delacroix, zatímco realistický způsob zobrazení Gustave Courbet či umělci takzvané barbizonské školy, jako byli Camille Corot a Charles-François Daubigny.

 

Právě se děje

Další zprávy