40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Bohumil Kubišta: Námořník, 1913
Bohumil Kubišta: Námořník, 1913 | Foto: Západočeská galerie v Plzni

Kubišta - Filla. Plzeňská disputace

Masné krámy, Západočeská galerie v Plzni
7. června až 29. září

Kunsthistorička Marie Rakušanová chystá pro Západočeskou galerii v Plzni výstavu, jež zužitkuje kolekci děl Bohumila Kubišty a Emila Filly ze zdejších sbírek.

Poslední podobná souhrnná přehlídka českého kubismu z plzeňských sbírek se uskutečnila roku 2009, letošní projekt na ni volně naváže. "Zároveň se však pokusí o rozšířenou kontextualizaci děl Bohumila Kubišty a Emila Filly jako dvou významných představitelů moderního umění a českého kubismu," slibuje galerie.

Autorka výstavy Marie Rakušanová s kurátorkou Petrou Kčoovou se konkrétně chtějí soustředit na dialog mezi příslušníky Kubištovy a Fillovy generace. "Prostřednictvím uměleckých děl Bohumila Kubišty a Emila Filly bude rekonstruována rozprava obou hlavních aktérů, jejich disputace však bude doplněna o hlasy jejich přátel i tvůrčích protivníků," slibují autorky.

 

Právě se děje

Další zprávy