40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Foto: Galerie Václava Špály

Stefan Milkov

Galerie Václava Špály, Praha
25. října až 8. prosince

Třiašedesátiletý sochař, výtvarník a hudebník Stefan Milkov, někdejší člen skupiny Tvrdohlaví, bude mít na podzim samostatnou přehlídku v pražské Galerii Václava Špály.

Milkov se po studiu na UMPRUM kolem poloviny osmdesátých let minulého století zapojil do aktivit nově se rodící generace postmoderních umělců. Ještě za studií se spřátelil s Jaroslavem Rónou a Františkem Skálou, společně pak roku 1987 založili skupinu Tvrdohlaví.

V téže době si Milkov vytvořil specifický výtvarný rukopis ovlivněný ironií, humorem a parodií, který se námětově točí kolem bájných a mytických postav a výjevů. Objevují se v něm křesťanská i rodinná témata. Vedle figurálních plastik dnes Milkov vytváří také abstraktní sochy.

 

Právě se děje

Další zprávy