40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Foto: Národní galerie

Jitka Hanzlová: Dvě tišiny

Veletržní palác, Národní galerie, Praha
13. listopadu až 16. února 2020

Umělkyni a fotografku Jitku Hanzlovou, která vloni oslavila šedesáté narozeniny, dnes možná zná víc německé než české publikum. Autorka roku 1982 požádala o azyl v Německu, dnes žije v Essenu. Převzala několik významných ocenění včetně těch udělovaných ve Francii, například cenu Grand Prix Arles nebo Paris Photo Prize for Contemporary Photography.

Letos průřez její tvorbou, který bude první komplexní výstavou Hanzlové v Česku, pro Národní galerii chystá v Polsku narozený, avšak už několik let v Praze působící kurátor Adam Budak. Podle něj fotografické cykly Hanzlové zkoumají člověka, prostředí i krajinu, v níž žije. "Zkoumají, jakým způsobem náš domov a okolí nesmazatelně formují naši identitu," míní Budak, který byl několik uplynulých let šéfkurátorem Národní galerie a výrazně tak spolu s ředitelem Jiřím Fajtem formoval její otevřenější, novou tvář.

 

Právě se děje

Další zprávy