40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Foto: Národní galerie

Poklad mahárádži: Indické umění z Džódhpuru

Valdštejnská jízdárna, Národní galerie, Praha
Říjen 2019 až 19. dubna 2020

Výstava organizovaná ve spolupráci s muzeem z amerického Houstonu a Mehrangarh Museum Trust v indickém Džódhpuru představí více než 250 rozmanitých exponátů - malířská díla, dekorativní umění, šperky a zbraně, baldachýny, koberce i technické památky a fotografie, vše z období od 17. století do dosažení nezávislosti Indie v roce 1947.

Indičtí kurátoři přehlídku rozčlenili do šesti oddílů nabízejících nové pohledy na kosmopolitní kulturu panovnických dvorů Márváru - Džódhpuru, kam umělecké předměty přicházely prostřednictvím mecenášství, diplomacie, manželských svazků, obchodu i dobývání. Ve výstavním plánu nejen Národní galerie půjde o jednu z nejexotičtějších přehlídek roku.

 

Právě se děje

Další zprávy