40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Malichova Prostorová plastika z roku 1967 byla vloni vystavena v pražské Galerii Zdeněk Sklenář.
Malichova Prostorová plastika z roku 1967 byla vloni vystavena v pražské Galerii Zdeněk Sklenář. | Foto: Ondřej Polák, Galerie Zdeněk Sklenář

Karel Malich: Utopické projekty

Fait Gallery, Brno
16. října 2019 až 11. ledna 2020

Výstava v brněnské Fait Gallery představí nepříliš známou, ale podstatnou část tvorby světoznámého Karla Malicha, který právě v říjnu oslaví pětadevadesáté narozeniny. K vidění budou jeho utopické projekty architektonického a urbanistického charakteru ze šedesátých a sedmdesátých let. Autor je vkládal do drobných modelů a skic, jež dodnes působí futuristicky.

Malich "stavěl" domy na dně moří nebo vytvořil město, které osvětluje energie mraků a podmořských proudů. Vymyslel domy, mezi nimiž nelze střílet, a přemýšlel o stavbách na nestabilním podloží. Některé z nich byly k vidění na nedávné přehlídce v pražské Galerii Zdeněk Sklenář.

Karel Malich začínal jako plenérový krajinář. I když jej v mládí bylo možné vidět, jak s plátnem stojí na štaflích mezi poli, realismus mu dlouho nevydržel. Kolemjdoucí prý často uváděl do rozpaků. "Já jsem koukal na krajinu, ale maloval jsem něco jiného, než lidi viděli, a oni z toho pak byli vyjukaní. Najednou viděli někoho, kdo nemaluje, co má před sebou, ale co cítí," říkal.

Krajina zůstala pro Malicha nejdůležitějším námětem, byť ji časem abstrahoval k jednoduchému oblouku či barevným plochám malovaným pastelem. Na otázku, kde vidí zdroj inspirace, odpovídal, že netuší. "Něco si mě samo vzalo pod křídlo a vymýšlelo to ve mně. A já to tak bral. Člověk musí mít tu vlastnost, že jak to v něm bublá, tak to střihne a nekouká pořád kolem sebe, co tomu kdo řekne. Jinak by nic kloudného nevzniklo."

 

Právě se děje

Další zprávy