40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Foto: Národní galerie

Milan Grygar

Veletržní palác, Národní galerie Praha
30. srpna až 5. ledna 2020

Dvaadevadesátiletý mezinárodně uznávaný avantgardista Milan Grygar přes půlstoletí zkoumá vztah obrazu a zvuku, přičemž v posledních dekádách jeho tvorba čím dál silněji rezonuje v zahraničí. Letos Grygarovi velkou dvoranu Veletržního paláce propůjčí Národní galerie a umělec zde v autorské instalaci představí svá významná díla.

Grygar naposledy předloni vystavoval v brněnské Fait Gallery, kde měl retrospektivu, a vloni v pražské Galerii Zdeněk Sklenář.

"Nabyl jsem jistoty, že ve světě panují souvztažnosti, zvuk je spojen s vizuálností a ani vizuálnost neexistuje bez akustického," vysvětloval dříve Grygar, proč roku 1963 přestal vytvářet abstraktní obrazy a začal se zajímat o vztahy mezi zvukem, hudbou a kresbou. Zpočátku jej zaujal rytmus tužky na papíře, později na magnetofon nahrával rytmus štětce při malbě nebo po papíře nechal kreslit mechanické hračky na klíček namočené v barvě.

Klíčové tvůrčí období Grygarovy tvorby spadá do poloviny šedesátých let až sedmdesátých let minulého století. Tehdy například vytvářel své slavné hmatové kresby, kdy od stropu zavěsil pruh papíru, protrhl do něj otvory, jimiž prostrčil ruce, a aniž by na to viděl, začal kreslit prsty namočenými v barvě všude, kam rukama dosáhl.

 

Právě se děje

Další zprávy