40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Plakát Aleše Najbrta k turné nizozemského dua Thomas & Ruhller z roku 1985.
Plakát Aleše Najbrta k turné nizozemského dua Thomas & Ruhller z roku 1985. | Foto: Západočeská galerie v Plzni

Studio Najbrt Basics

Západočeská galerie v Plzni
11. září až 3. listopadu

Jako příběh porevoluční transformace pojme Západočeská galerie v Plzni chystanou výstavu grafika Aleše Najbrta. Počet, trvanlivost a masový zásah jeho děl i dlouhodobá prominentní pozice tvůrce hlavního vizuálního proudu z Najbrta podle kurátorů činí designéra doby.

Výstava má sledovat Najbrtovu tvorbu od počátků v 80. letech minulého století přes art-direkci časopisů Reflex a Raut až po změnu a zmnožení autorské totožnosti v jím založeném studiu po roce 1994. Zrekapituluje autorovy zásadní práce a vizuální i organizační principy, od inspirace přes autorská písma až po spolupráci s fotografy.

"Připomenuta bude také Najbrtova role performera s divadlem Sklep, Tros Sketos nebo dvojicí Thomas & Ruhller," avizuje kurátor Michal Nanoru.

 

Právě se děje

Další zprávy