40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Alberta Giacomettiho v jeho ateliréu zachytil slavný fotograf Henri Cartier-Bresson.
Alberta Giacomettiho v jeho ateliréu zachytil slavný fotograf Henri Cartier-Bresson. | Foto: Wikimedia Commons, Henri Cartier-Bresson

Alberto Giacometti

Veletržní palác, Národní galerie, Praha
19. července až 1. prosince

Velká letní retrospektiva v českém prostředí poprvé představí dílo jednoho z nejvýznamnějších umělců 20. století, švýcarského sochaře a malíře Alberta Giacomettiho. V meziválečném období patřil k jádru pařížské avantgardy, po druhé světové válce proslul tenkými, protáhlými figurami. Na výstavě bude přes 100 plastik, malby a kresby ze všech Giacomettiho tvůrčích období od dvacátých do šedesátých let.

Giacomettiho tvorba se v posledních letech těší zvýšenému zájmu. Předloni o umělci vznikl celovečerní film Final Portrait v hlavní roli s oscarovým hercem Geoffreym Rushem. Vloni pak byl v Paříži otevřen Giacomettiho rekonstruovaný ateliér včetně předmětů typu popelníku nebo nedokončených skic, které po autorově smrti roku 1966 zachovala jeho někdejší modelka a pozdější manželka. Ve druhé polovině loňského roku se velká retrospektiva Giacomettiho děl uskutečnila v newyorském Guggenheimově muzeu.

 

Právě se děje

Další zprávy